Икономисти: Проектобюджетът за 2023 г. залага на оптимизма

Новини
10:17 - 03 Юли 2023
2010
Икономисти: Проектобюджетът за 2023 г. залага на оптимизма

"Проектобюджетът за 2023 г. залага на оптимизма. Начина, по който се опитваме да закърпим този бюджет, е недалновиден", заяви икономистът Михаил Кръстев.

Лъчезар Богданов припомни, че бюджет се прави предходната година.

„Сега смел юли и ако експертите в Министерството на финансите не мога да си направят прогнозата, да си ходят. Говорим за бюджет за няколко месеца и приходите се следят месец по месец. Поне за няколко месеца могат да прогнозират“, каза той.

По думите му до края на тази година не се предвиждат дълбоки мерки, а са обират луфтове. Според него голямото предизвикателство ще е правенето на бюджет за 2024 и 2025 г., когато ще трябва да има съществени промени и реформи.

„Всички мерки, които се предлагат, са важни. Но това са мерки, през които ще се развиват политиките. Ние ще подкрепим Закона за държавния бюджет, защото сме преценили, че това е обективната реалност“, каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите му този бюджет е по-добър от предходния.

„Имаме нашите предложение за оптимизация на разходите и притеснение относно приходите. Нашата основна забележка е относно 6.4% бюджетен дефицит“, каза той в ефира на Нова телевизия.

Иванов критикува и социалните мерки и каза, че трябва да има таргетиране.

„Имаме обществено ресурс, които се харчи неефективно“, смята той.

Бившият социален министър Иван Нейков заяви от своя страна, че един от рисковете за бюджета е раздаването на пари на калпак, без да се преценяват истинските нужди.