Il Volo са любимци на папата

Момчетата с божествени гласове пеят след литургиите на Франциск

Култура
13:05 - 10 Юли 2019
4218
Il Volo са любимци на папата

„Момчетата с божествени гласове”, както наричат чаровните италиански певци от Il Volo, които през септември отново ще пеят у нас, са любимци на папа Франциск. Джанлука Джинобле, Пиеро Бароне и Иняцио Боскето вече са признати за наследници на тримата тенори Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас.

Музиката на Il Volo – от класическа опера до евъргрийни и поп, тяхната елегантност и чаровно присъствие на сцената привличат фенове от 7 до 90-годишна възраст. Сред почитателите на триото е и главата на Римокатолическата църква. През 2013 г. италианските певци участват в Коледния концерт в базиликата в Асизи след божествената литургия, отслужена от папа Франциск.

През 2014 г. пеят на благотворителния концерт в Италианския сенат в Palazzo Madama след папската благословия от площад „Сан Пиетро”. През януари тази година пък изпълниха своята Ave Maria пред едномилионна публика на Кампо Сан Хуан Пабло II в Панама на 36-ия Световен ден на младежта.

Тази година Il Volo отбелязват със световно турне 10-годишнен юбилей на сцената. Ще ги видим на 16 септември във Варна и на 18 септември в София.


Какво, обаче, не знаем за Il Volo:

* Те са единствените италиански артисти, поканени от Куинси Джонс през 2010г. да вземат участие в We Are The World For Haiti заедно с 80 световни звезди като Боно, Лейди Гага, Карлос  Сантана, Енрике Инглесиас, Селин Дион, Will.i.am of Black Eyed Peas.

* Дебютният им албум Il Volo (2010) има платинен сертификат и влиза в американската класация на Billboard Top Ten. Следват още четири платинени албума за десетгодишната им кариера.

* Заедно с Барбара Стрейзънт през 2012 г. правят 12-концертно турне и в Канада.

* Във втория им албум We Are Love (2012) участие взимат Пласидо Доминго и Ерос Рамацоти.
 
* И тримата са от малки градчета в различни части на Италия. Пиеро и Иняцио са сицилианци по произход.  Иняцио е израснал в Марсала, а Пиеро е роден в гр. Наро, провинция Агридженто. Джанлука пък живее като дете в Монтепагано, малко село край Розето дел Абруци. И тримата не растат в музикални семейства, но затова пък пеят от 3-годишни. От деца участват в музикални фестивали в регионите си.

* Техен създател и ментор е известният италиански продуцент Микеле Торпедине.  Открива ги през 2009 г. в музикалното шоу „Ti Lascio Una Canzone” и решава да съчетае уникалните им гласове в трио, което да покори световните сцени. Торпедине е работил за едни от най-големите имена на италианската сцена Zucchero, Лоредана Берте, Пино Даниеле, Giorgia и Андрей Бочели.


* За първия им концерт в New York’s Radio City Music Hall през 2013 г. първите 1 600 места се разпродават за 8 часа, а целият концерт - за няколко дни. Той слага началото на голямо турне с 50 разпродадени концерта в САЩ, Канада, Централна и Южна Америка и утвърждава Il Volo като световни звезди на поп-операта.

* „Notte Magica – трибют на тримата тенори” е грандиозен концерт през 2017г., който Il Volo изнасят на площад „Санта Кроче“ във Флоренция. Специален гост е Пласидо Доминго – техен почитател и вдъхновител, който взима диригентската палка, за да открие събитието. Концертът е заснет на филм и излъчен в над 500 кина в Италия и по цял свят. С Notte Magica беше и първото гостуване на триото в София през 2017г.

* Автор на текста на Musica Che Resta е Джана Нанини. С тази песен Il Volo анонсираха юбилейния си албум Musica и едноименното световно турне, и взеха участие в 69-тото издание на Санремо.