Илхан Кючюк: Посещението на Зеленски е от огромно значение за България

Шеф на БНБ трябва да бъде човек с авторитет и много компетентен в сферата, смята евродепутатът

Новини
10:02 - 09 Юли 2023
2421
Илхан Кючюк: Посещението на Зеленски е от огромно значение за България

"Посещението на украинският президент у нас има огромно значение за България като страна и за ЕС. Обичам да казвам, че това което се случва за първи път е историческо и остава в историята", това каза евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

Според него тази визита е била и много важна за ролята на България, която трябва да играе през следващите години, дори десетилетия.

"Време е да станем компетентен член на ЕС и лоялни към организациите в които членуваме. Трябва да бъде изградена обща национална консенсусна позиция и това абсолютно наложително", смята Кючюк.

Той посочи, че сме излъчвали равнопосочни сигнали – по темата с Украйна, Северна Македония и други, но отбеляза, че усилията, които положили ДПС са се превърнали в политика на нашата страна.

Относно решението на НС да продадем оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна, Кючюк каза в ефира на Нова: "Със средствата, които се предоставят на Украйна тя може да го закупи".

Относно присъединяването ни към Шенген, евродепутатът отбеляза, че трябва да получим политическо доверие, което трябва да получим от страна на скептичните страни най-вече.

"Виждам много опити, президента беше много активен по темата. Новото правителство се опитва, ние като евродепутати пискахме от ЕК въпроса отново да се проведе", каза още Кючюк.

Той говори и за докладът от ЕК и каза, че частта за България съдържа пет положителни констатации, две критични препоръки за недостатъчен напредък, както и още две препоръки, които да се поставят на вниманието на Народното събрание. Добрата новина е, че имаме един доклад, който се приема като добра практика и изрази надежда Нидерландия ще прочете доклада и да се съобрази без да праща допълнителни мисии.

"Има вече ясни сигнали за механизмът за сътрудничество и проверка. Това показва големият дебат. Дали да имаме повече миграционна политика, кой може да влезе, кой ще бъде проверяван, дали това е модел за интеграция на хората в ЕС", добави евродепутатът.

За кандидатурата на Димитър Радев като шеф на БНБ и дали ще получи подкрепата на ДПС, той каза, че това предстои да се обсъди в ръководните органи на партията.

"Това трябва да бъде човек с авторитет и човек, който е много компетентен в сферата. Според мен е точно такъв, но това което ще реши ДПС е въпрос на дискусия", добави още той.