Илия Груев отново най-добър за Лийдс

Йоркшърци биха Плимут за Купата, чакат Астън Вила или Челси

Спорт
10:55 - 07 Февруари 2024
1520
Илия Груев отново най-добър за Лийдс

Илия Груев-младши изигра поредния си силен мач, а Лийдс победи като гост Плимут с 4:1 след продължения в преиграването от четвъртия кръг на ФА Къп. Българският национал бе избран за „Играч на мача“.

„Това беше труден мач от 120 минути. Мисля, че в края показахме качество и направихме необходимото, за да преминем в следващия кръг. Очакваме с нетърпение следващия съперник“, каза Груев.

Груев игра пълни 120 минути, като в тях направи точно 120 докосвания и 95% точност на пасовете. Също така даде точни 6 от 8 опита дълги пасове, спечели 5 единоборства.

Йоркширци се класираха за осминафиналите, където ще гостуват на победителя от двойката между Астън Вила и Челси. Двата отбора ще преиграват в сряда на „Вила Парк“, след като на „Стамфорд Бридж“ не успяха да си вкарат гол и завършиха 0:0.

<blockquote class="twitter-tweet" data-media-max-width="560"><p lang="en" dir="ltr">A word from your <a href="https://twitter.com/emirates?ref_src=twsrc%5Etfw">@emirates</a> Player of the Match, Ilia Gruev! ????<a href="https://twitter.com/LUFC?ref_src=twsrc%5Etfw">@LUFC</a><a href="https://twitter.com/hashtag/EmiratesFACup?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#EmiratesFACup</a> <a href="https://t.co/nr857SRhaE">pic.twitter.com/nr857SRhaE</a></p>&mdash; Emirates FA Cup (@EmiratesFACup) <a href="https://twitter.com/EmiratesFACup/status/1755000313034002911?ref_src=twsrc%5Etfw">February 6, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Илия Груев-младши започна като титуляр и остана на терена през всичките 120 минути. Той имаше основна заслуга и за четвъртия гол във вратата на Плимут, след като предизвика Райън Харди да си вкара автогол в 117-ата минута.

В 13-ата минута Матео Джоузеф отправи много опасен удар, но Конър Хазард се намеси и успя да спаси, а след това топката срещна напречната греда.

Лийдс продължи да има инициативата и в 19-ата минута Уилфред Ньонто подаде към Пиро, който стреля от дъгата на наказателното поле на Плимут, но топката срещна напречната греда на вратата на Хазард.

Плимут отговори в 21-ата минута, когато Джон Едуардс получи много добър извеждащ пас от Морган Уитъкър, след което обаче стреля слабо и Илан Мелие спаси.

Плимут направи нов много сериозен пропуск в 31-ата минута. Соринола получи много добра възможност в наказателното поле на Лийдс и стреля, но Джо Родон се намеси решаващо и топката излезе в корнер.

Минута по-късно Мумба отправи далечен удар, но встрани от десния страничен стълб на вратата на Илан Мелие.

Конър Хазард отново се наложи да се намесва и да спасява в 49-ата минута след удара на Пиро.

Пет минути по-късно Матео Джоузеф получи пас от Илия Груев и стреля, получи се рикошет и топката излезе в корнер, преминавайки встрани от левия страничен стълб на вратата на Хазард.

Лийдс поведе в резултата с 1:0 в 66-ата минута. Уилфред Ньонто стреля от границата на наказателното поле на Плимут, след което топката рикошира в играч на домакините и влетя в долния десен ъгъл на вратата на Хазард.

Плимут изненадващо успя да изравни резултата в 78-ата минута. Филипс получи добър извеждащ пас в наказателното поле на Лийдс, където отклони с едно докосване топката към Галоуей, който с гърди отблизо успя да вкара топката във вратата на Илан Мелие.

До края на редовните 90 минути двата отбора не си отбелязаха нови попадения и се стигна до двете продължения от по 15 минути.

Лийдс за трети път удари греда в 93-ата минута. Съмървийл получи добра възможност, но след удара му топката се спря в левия страничен стълб на вратата на Конър Хазард.

В 95-ата минута Райън Харди отправи мощен удар, но Илан Мелие се намеси и спаси.

Лийдс все пак поведе с 2:1 в 97-ата минута, когато Жоржиньо Рутер асистира за гола на Съмървийл.

Лийдс направи резултата 3:1 в 111-ата минута. Съмървийл асистира на Жоржиньо Рутер, който стреля, топката рикошира в левия страничен стълб и влетя в мрежата на Конър Хазард.

Гостите поведоха с 4:1 в 117-ата минута. Илия Груев-младши центрира от корнер в наказателното поле на Плимут, където Райън Харди си отбеляза автогол, пращайки топката във вратата на Конър Хазард с глава.

Илан Мелие се наложи да се намесва в 118-ата минута, спасявайки удара на Морган Уитъкър.

Така Лийдс се класира за петия кръг на ФА Къп, където ще гостува на победителя от двойката между Астън Вила и Челси.

Ковънтри победи Шефилд Уензди с 4:1 в преиграването и продължава напред в турнира.

За петия кръг на ФА Къп се класира и Саутхемптън, който победи с 3:0 Уотфорд.