Илия Груев: Сбъднах две мечти - да играя в Бундеслигата и за България

Спорт
17:02 - 04 Януари 2023
1979
Илия Груев: Сбъднах две мечти - да играя в Бундеслигата и за България

"Беше хубава година. Разви се наистина много турбулентно за нас в Бремен. Бяхме 8-и преди втория дял на II Бундеслига. Може би не очаквахме нещата да се получат така, както се развиха. Стана страхотно, че успяхме да се върнем в Бундеслигата и да го отпразнуваме с феновете вкъщи. За мен беше хубаво, че натрупах игрова практика във ІІ лига. Когато за треньор дойде Оле Вернер, не бях толкова често на терена, но после това се промени.

През лятото подписах нов договор. Стартирахме добре сезона в Бундеслигата, което беше много важно. Вердер е много голям отбор и заслужава да е в Бундеслигата.

Ние показахме това, защото има и друг пример като Шалке, който стана шампион във Втора Бундеслига, но сега не се движи добре. Аз записах първите истински мачове в Бундеслигата като титуляр. За мен това беше много добре и годината определено бе много хубава.

Тук трябва да прибавя и дебюта си за мъжкия национален отбор на България. Записах 4 мача, което е много важно за моето развитие. Играя в мачове на високо ниво и това със сигурност ми носи друго самочувствие. Трупам опит, който също е от съществено значение. Аз затова работя всеки ден от много години - за да се случват тези неща", сподели Илия Груев - младши, за който 2022-а се превърна в преломна. През нея българският халф се превърна в разпознаваема фигура в първия тим на емблематичния за германския футбол Вердер.

"През първите 2 г. в мъжкия състав на Вердер въобще не играех. Работих здраво, давах газ в тренировките и си чаках шанса. При Маркус Анфанг през есента на 2021 г. го получих. Играх в 9 мача по 90 мин. Това чаках, за да покажа какво мога, и да се развивам позитивно.

Във футбола понякога наистина много бързо се случват нещата. На 21-22 г. правиш няколко мача на добро ниво в Германия, започваш да се налагаш в състава, идва и повиквателна за националния тим. Може обаче да се получи и обратното. Трябва да използваш момента, за да се представиш по най-добрия начин.

Ядосвах се, че не играех винаги. (Смее се.) Най-доволен съм от това, че сега в Бундеслигата успях да играя на едно добро ниво и да покажа постоянство", сподели още синът на бившия национал Илия Груев-старши, който успя да се пребори за връщане в Бундеслигата, като отбеляза първия си гол при мъжете.

В немския елит полузащитникът стартира сезона като резерва. При дадените му шансове обаче убеди треньора Оле Вернер, че мястото му е сред титулярите.

В първия дял от Бундеслигата Груев-младши записа участие в 13 от 15-те мача на Вердер. В 9 от тях бе титуляр и игра общо на 3 позиции. Заради това в Германия го нарекоха универсално оръжие. Бе на терена и 120 мин при отпадането от Падерборн в турнира за купата, като отбеляза при дузпите.

С представянето си българското момче фокусира вниманието на специалисти и медии върху себе си. Превърна се във футболиста на Вердер с най-голям скок на трансферната цена - от 1 на 3 млн. евро.

"Във футбола винаги има шанс за промяна. С моя мениджър обсъждаме внимателно кое е най-доброто за мен. Беше ясно, че това е да играя в Първа бундеслига в Германия, а най-добри шансове за това имам във Вердер. Затова и исках да продължа договора си и не съм се занимавал много с други варианти.

Още като дете бях фен на Вердер. На леглото си имах стикери и спях на възглавница с логото на клуба. Когато пристигнах в Бремен на 15 г., всичко много ми хареса. Това си е моят отбор. 8 г. във футбола са много дълго време.

Така че аз знам какво имам в лицето на клуба, както и клубът знае какво има в мое лице. За един отбор от такъв ранг е много важно да може да покаже, че е отгледал в школата си момче, което играе в първия му отбор, какъвто е случаят с мен. Аз пък съм благодарен, че ми бе даден шанс да пробия", заяви Груев.

"Много сме назад в Европа с националния отбор. Много държави, които би трябвало да са около нашето ниво, имат играчи, които играят в първенствата на топ 5 от Европа. При нас Валентин Антов и Петко Христов са в серия “А”, а Коко Илиев и Димо Кръстев играят още на младежко ниво в Италия. Аз съм в Германия и това е.

Което означава, че ние можем да постигнем някакъв успех само като отбор. Затова всеки трябва да е наясно със задачите си и заедно да се борим, защото всичките мачове занапред ще са трудни за нас.

Ще дам пример с Люксембург. Направихме равен и се появиха въпроси: ама как така, ние сме България. Добре е обаче да се погледне къде играят момчетата от Люксембург. Леандро Бареро има близо 100 мача в Бундеслигата за Майнц, а е на 22-23 г. Други футболисти на Люксембург също са в отбори от силни европейски шампионати, имат и натурализирани национали. Тези неща не трябва да се пропускат. Нека се гледа реално.

Държавите се развиват във футболно отношение и ние трябва да го направим.

На мен много ми харесва подходът на треньора ни Младен Кърстаич да залага на млади футболисти. Това е пътят. Дано всички тези 10-15 момчета, които сме по-млади, се развиваме добре и се превърнем в едно ядро за години напред, което със сигурност ще има нужда от подкрепата на по-опитните в нашия отбор. Така се случи с Исландия. Една генерация игра 7-8 г. Представиха се супер на европейско, бяха на световно, без да имат някакви звезди.

Най-важното е момчетата да се развиват в клубните си отбори, а това означава да играят редовно. И селекционерът се надява на това. Дано в България се дават повече шансове на младите момчета. Така те да се развият, да си вдигнат цената, което е добре и за клуба", сподели Илия Груев - младши.