Илия Лазаров от СДС: Оставаме партньори на ГЕРБ

Моделът не се разгражда със смяна на едни гастрольори с други, заяви главсекът на сините

Новини
08:40 - 16 Юли 2020
1939
Илия Лазаров от СДС: Оставаме партньори на ГЕРБ

В турбулентни времена на криза не винаги се взимат рационални решения под натиска на улицата, доста често са грешни и вредни. Това заяви пред БНТ главният секретар на СДС Илия Лазаров.

Лазаров припомни, че сините поискаха като решение на сегашната криза Велико народно събрание за цялостна промяна на конституцията. Още от ВНС, когато 39-те депутати на СДС не подписаха новата конституция, ние смятаме, че тя е грешно зачената, в нея има противоречия - между президентската институция и Министерски съвет, между различните власти, уточни Лазаров.

"Смятаме, че това е изход от сегашната ситуация, защото свикване на ВНС първо ще отпуши напрежението, второ - ще могат да се борят идеи", каза Илия Лазаров.

Моделът не се разгражда със смяна на едни гастрольори с други, това не е решение на въпроса, гледаме го последните 30 години отбеляза той.

И за избора на главния прокурор коментира, че Гешев е избран по промените в съдебната система, предложени от Христо Иванов като министър на правосъдиeто. Винаги опира до това личността на избирания, няма проблем в модела.

Десницата са ГЕРБ и СДС, другите не са десни, подчерта Илия Лазаров. "Ние имаме споразумение с ГЕРБ за дългосрочно партньорство", припомни главният секретар на СДС.

"От наша страна има категорично желание за партньорство с ГЕРБ, то е идеологическо партньорство", заяви той.

Коментира и поисканите оставки на трима министри от правителството. Подчерта, че от тях познава само Емил Караниколов, от когото има отлични впечатления като професионалист и смята, че оставката му е загуба за България в момента.