Илияна Йотова почете в Барселона Съединението като урок по достойнство

Новини
19:41 - 06 Септември 2024
860
Илияна Йотова почете в Барселона Съединението като урок по достойнство

"Денят на Съединението на България е урок по достойнство, сила и мъдрост. 6 септември 1885 г. е силният пример в българската история за единение в мисли, чувства и дела. Тази дата живее в сърцето на всеки българин в България и чужбина."

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Барселона по повод 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Информация за изказването й бе оповестена от пресцентъра на президентството.

Духът на Съединението е в желанието ни да бъдем заедно, да правим още по-здрава стоманената нишка на българската памет, която ни свързва, заедно да градим България, изтъкна вицепрезидентът.

"Всички днес сме единни в убедеността в силата на образованието и културата, на паметта, от която черпим сили, самочувствие и вдъхновение. Сили и вдъхновение черпим и от паметния 6 септември 1885 г.", каза още Йотова. В Барселона тя участва в откриването на събития, посветени на 200-годишнината от създаването "Буквар с различни поучения" (Рибния буквар - б. р.) на д-р Петър Берон - кръгла маса и изложба под надслов "Непознатият "Рибен буквар".