Илияна Йотова: Трябва да бъдем бдителни за съвременните форми на фашизма

Новини
19:50 - 03 Ноември 2022
1730
Илияна Йотова: Трябва да бъдем бдителни за съвременните форми на фашизма

Не можем да бъдем равнодушни, когато са застрашени човешки права. Трябва да бъдем бдителни за съвременните форми на фашизма. И най-малката проява трябва да среща нашата неумолима съпротива. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите на поклонението пред Паметника на спасението в Тел Авив, съобщиха от президентския прессекретариат. Монументът, идентичен с монумент в София, символизира спасените български евреи по време на Холокоста. Традиционно представители на българската общност в Израел и българското посолство се покланят пред паметника.

„Един паметник в сърцето на Израел ще напомня на следващите поколения, че доброто е непобедимо, ще разказва за безпределен героизъм. Като никоя друга страна България извърши безпрецедентен акт. Благодарение на съвместните усилия на Българската православна църква, на водещи политици и интелектуалци, на смелостта на обикновени хора бяха спасени 48 хиляди евреи от лагерите на смъртта. Нашата мъка е за онези 11 343 души, които не можахме да спасим“, изтъкна Йотова.

„Дълга е българската история, изпълнена с много успехи, но и с много мъка. Ние, българите, сме се научили на толерантност към всички независимо от техния етнос и религия“, посочи вицепрезидентът.

20 български граждани са обявени от Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд Вашем“ за праведници – хора, които са помагали на евреи.

„За тези хора човешките закони бяха над всичко. Човещината побеждава страха и малодушието“, подчерта Илияна Йотова. Вицепрезидентът завърши словото си с думите на нобеловия лауреат за мир Ели Визел: Действието е единственият лек за равнодушието – най-коварната заплаха от всички.

По-рано в Йерусалим Илияна Йотова посети Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд Вашем“. В центъра има специален кът на България – „България, където еврейската общност беше спасена“. Вицепрезидентът запали отново вечния огън и положи венец в залата на възпоменанието.