Илияна Йотова твърдо зад гърба на Гълъб Донев

Вчера президентът каза, че сегашният премиер ще бъде и следващият

Новини
10:30 - 22 Януари 2023
2677
Илияна Йотова твърдо зад гърба на Гълъб Донев

Ние не сме имали никакво колебание по отношение на министър-председателя Гълъб Донев. Това каза пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Повод за коментара ѝ са появилите се в публичното пространство твърдения, че се обсъждат две имена за премиерския пост в следващия служебен кабинет. Вчера в интервю за „Дарик радио“ президентът Румен Радев каза, че Гълъб Донев ще остане министър-председател в следващото служебно правителство.  

През цялото време ние спазвахме основния закон на България. Вината не е на президентската институция, че политическите партии не успяха да направят правителство, смята Йотова. Това, което ние се опитахме да направим, бе да върнем стабилността в страната, да преведем България и българските граждани през много тежки кризисни месеци, да осигурим относително спокойствие, да се опитаме да направим така, че да се пречупи кривата на инфлацията, посочи Йотова. 

Служебният кабинет няма управленска програма. Единствените му задачи са изборите, които бяха проведени по най-добрия начин, и да осигури максималната сигурност на гражданите, добави вицепрезидентът. По думите ѝ във всеки един момент този служебен кабинет можеше да е в миналото. Тази среща, която се състоя в петък между лидерите на БСП, ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ - можеха да направят така, че този служебен кабинет вече да е в историята, добави тя. 

Вицепрезидентът добави, че не е ясно дали предсрочните избори ще са на 2 април. Президентът ще вземе много информирано решение, каза Йотова. 

На въпрос дали ще има нов политически проект, инспириран от президентската институция, Илияна Йотова каза, че очевидно има кръгове в България, които се страхуват от високия рейтинг на президентската институция и „бягат като дявол от тамян“ от мисълта, че един ден той може би ще реши да направи политически проект. За секунда, в нашите разговори, през всички тези години, не е ставало дума да се прави политически проект. Изпълняваме нашата роля по отношение на правомощията, които ни е дала Конституцията. Единствената ни отправна точка са интересите на хората и затова получаваме тяхното одобрения, каза още вицепрезидентът.