Илкай Гюндоган: Ливърпул е заслуженият шампион

Немският национал на Манчестър Сити твърди, че мърсисайдци трябва да получат титлата, независимо от това как ще завърши сезонът

Спорт
11:21 - 30 Март 2020
1990
Илкай Гюндоган: Ливърпул е заслуженият шампион

Ситуацията с шампионската титла на Ливърпул се превърна в една от най-дебатираните теми в спортния свят, тъй като мърсисайдци имат аванс от 25 точки на върха във Висшата лига, но пандемията от COVID-19 застрашава формалното довършване на кампанията и така 30-годишното чакане за купата е напът да продължи.

Докато мнозина са на мнение, че първенството трябва да се анулира без резултати, една от звездите на Манчестър Сити - Илкай Гюндоган, е на мнение, че е по-справедливо Ливърпул да получи трофея.

“За мен това е правилното решение. Трябва да сме честни, като спортсмени“, каза Гюндоган в интервю за ZDF.

“Червените“ допуснаха само 1 загуба и 1 равенство през всичките си 29 мача от началото на настоящия сезон, като авансът им пред преследвачите е толкова голям, че имат нужда само от 2 победи, за да гарантират математически трофея.

На 3 април има насрочена среща между ръководителите на футболните клубове на “Острова“, за да се преценят възможностите пред първенството. Но шансовете на този етап не са добри, тъй като се предвижда удължаване на извънредното положение във Великобритания и първоначалните очаквания, че футболът ще се завърне на 17 май няма да се сбъднат.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин вече постави въпросът, като обяви в неделя, че, ако няма как първенствата да продължат до края на юни, то годината ще бъде нулева.

Два са сценариите пред европейския футбол - приемане на настоящото класиране за крайно или анулиране на кампанията и рестартиране на формата през сезон 2020/21.

“Мненията са различни“, казва Гюндоган.

“Онези, които имаха добър сезон до момента, не биха се радвали, ако бъде отменен, а онези, които са в зоната на изпадащите, например, ще настояват за анулиране“.

Германският национал коментира още, че е съгласен на футболистите да бъдат намалени, за да не фалират клубовете.