Илон Мъск изпраща човек на Марс след 4 години

Първоначално компанията SpaceX ще изпрати безпилотни кораби

Новини
10:50 - 08 Септември 2024
635
Илон Мъск изпраща човек на Марс след 4 години

Компанията SpaceX ще изпрати първите си безпилотни кораби Starship към Марс след две години, когато се открие следващият стартов "прозорец" за полет към тази планета. Това съобщи генералният директор на компанията в Twitter.

Мисията трябва да тества безопасността при кацане на Марс. Ако кацането е успешно, SpaceX планира да изпрати първите пилотирани космически апарати на Марс след четири години. Мъск обеща честотата на полетите да нараства, за да се създаде напълно самостоятелен град на Марс след около 20 години.

През април Мъск имаше друг график - първият безпилотен космически кораб трябваше да се приземи на Марс в течение на пет години, а първите хора да стъпят на Червената планета след 7 години.

През юни Starship успешно премина изпитанията, като се върна от Космоса и се приводни в Индийския океан. Преди това имаше четири неуспешни опита. Мъск разчита, че този апарат ще помогне на  SpaceX да създаде многоцелеви космически кораб от следващо поколение, който да може да транспортира хора и товари на Луната към края на това десетилетие, а в бъдеще - и на Марс.