Има ли гъби на Марс ?

Индийските учени ги откриват в новите снимки от "Кюриосити"

Мистика
18:20 - 28 Март 2019
2227
Има ли гъби на Марс?

Преди няколко дни в индийско списание за астробиология и космическа наука е публикувана статия, която предизвиква сензация сред учени, уфолози и обикновени потребители на световната мрежа. В публикацията се посочва, че американският роувър „Кюриосити” вероятно е заснел на повърхността на Червената планета загадъчни гъби. Твърдението моментално предизвика разгорещени дебати сред авторитетни експерти и любители астрономи.

Авторите на статията - доктор Реджина Дас и нейните колеги от Института по науките за живота в Бхубанешвар, твърдят, че необичайните сферични обекти по скала на Марс  приличат на най-истински земни гъби. Може ли това да е дългоочакваното доказателство за съществуването на живота на Червената планета, питат се индийските астрономи. Но като цяло научната общност по света разглежда подобна хипотеза изключително скептично.

Експерти от Националната космическа агенция на САЩ представиха собствената си теория за произхода на тези „светли топки”. Според представителите на НАСА те най-вероятно са минерал, наречен хематит, известен още като червено желязо. Учените обясняват, че на Марс няма въздух, а космическата радиация е много силна, така че е малко вероятно там да поникнат гъби.

В същото време доктор Реджина Дас твърди, че предполагаемите гъбени спори, всеки с диаметър само няколко милиметра, се появяват на Марс в рамките на няколко дни. Индийските изследователи снимали същата повърхност на Червената планета три дни по-рано, но тогава върху марсианските скали нямало никакви светли топки, наподобяващи на гъби. Възможно ли е те да са израснали за толкова кратко време едва след като роувърът се появява там? Подобно явление звучи още по-неправдоподобно.

Има и такива, които са сигурни, че новите снимки от „Кюриосити” не показват никакви гъби. Други са категорични, че става дума за оптична илюзия, а трети смятат, че „Кюриосити” и другите земни апарати на Марс са истинските преносители на организми на Червената планета.