Има-няма коронавирус, F-16 ще дойдат по план у нас

Новини
18:16 - 04 Юни 2020
2795
Има-няма коронавирус, F-16 ще дойдат по план у нас

Договорът със САЩ и „Lockheed Martin“ за изтребителите F-16 Block 70 се движи по план и не се очаквало да има забавяне по доставката на самолетите и подготовката на пилотите, въпреки пандемията от Ковид-19. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов по време на изслушването му в ресорната комисия в НС.

Той подкрепи думите си, като отбеляза, че самият Пентагон и „Lockheed Martin“ са уверили в това. По думите на Каракачанов, единствено някои строително-ремонтни дейности можело да се отложат заради пандемията и това, че не са правени поръчки в последните месеци.

"Ще бъдат спестени някакви пари, но след 30 години недоимък в отбраната тези пари ще намерят място в други сфери, като модернизацията на танковете Т-72 или ремонт на някоя друга техника", отбеляза Каракачанов.

Очаква се първите шест изтребители да пристигнат у нас през 2023 г., а другите два - през 2024 г.

Каракачанов обясни, че в правителството не се води разговор за намаляване на средствата за отбрана и се работи и по другите два големи проекта – за придобиването на нови бронирани машини и два нови патрулни кораба. По думите му ВВС били направили подбор на летците, като 13 военни ще могат да летят на новите самолети. Те трябваше да заминат за обучението през април, но заради пандемията пътуването им бе отложено. Военният министър разкри, че утре в 10 часа щял да се срещне с първите 4 пилота, които ще заминат за САЩ, а след него и президента и върховен главнокомандващ Румен Радев.

От думите му стана ясно още, че България щяла да опита да продаде част от старите руски изтребители МиГ-29 с идването на подсилващите родните ВВС американски F-16. Военният министър съобщи, че с първите нови изтребители ще отпадне необходимостта да бъдат поддържани всичките налични МиГ-29. Преминаването към изцяло нова платформа обаче щяло да стане едва, след като бъдат закупени още 8 F-16.

“Какво правим с тези 15 МиГ-а, които имаме, но които никога не летят всичките? Не е ли време да си помисли за някаква реализация на част от тези самолети овреме, преди 2029-2030 г., за да може държавата да получи някаква компенсация за разходите, които ще прави за инфраструктурата на летищата на F-16 и други. Не е ли време да помислим за подготовката на втората част на проекта“, попита Каракачанов.

„Основният проблем, който стои пред военните окръжия, е материалната база, която в голяма степен е амортизирана", посочи още Каракачанов по време на препитването му от депутатите в комисията. Той припомни, че е предприето жилищата, които са собственост на МО, но не са в подходящ вид за ползване, да бъдат ремонтирани, за да се предоставят на военнослужещите. Само в София над 1200 военнослужещи били заявили, че имат нужда от дом.