Имаш пейсмейкър? Дръж айфона далече!

Магнити в гърба на смартфона могат да се окажат опасни и да нарушат работата на жизненоважни медицински апарати

Новини
14:18 - 25 Януари 2021
3836
Имаш пейсмейкър? Дръж айфона далече!

Айфон 12 се появи през октомври без зарядно в комплекта, а "Епъл" постави силен фокус върху безжичното зареждане посредством новата MagSafe технология.

Още при представянето на новата генерация телефони компанията обяви, че апаратите съдържат повече магнити от преди, посредством които безжичното зареждане става по-бързо и ефективно.

Първоначално бе съобщено, че MagSafe не крие рискове и магнитите в телефона не биха оказали влияние върху определени медицински устройства, които някои потребители ползват ежедневно.

По-рано този месец обаче проучване на Heart Rhythm Society установи, че допълнителните магнити в гърба на айфона действително могат да се окажат опасни и да нарушат работата на жизненоважни медицински апарати.

В това число влизат сърдечните пейсмейкъри и дефибрилаторите, но и други импланти, които могат да бъдат засегнати от магнитното поле на телефона.

Резултатите от проучването изглежда са напълно реални, тъй като след появата им Apple излезе със становище, в което предупреждава за рисковете.

Според обявената от компанията информация, хората с пейсмейкъри не трябва да държат айфон 12 на по-малко от 15 сантиметра от себе си, а когато телефонът се зарежда безжично дистанцията трябва да е минимум 30 сантиметра.

"Епъл" също така съветва всички собственици на новия телефон, които разчитат на определени медицински устройства в ежедневието си, да се консултират с лекаря си и с производителя на съответното устройство.