IN MEMORIAM: Кен Хенсли, който запали сърцата с юлското слънце (ВИДЕО+СНИМКИ)

Топ
18:40 - 05 Ноември 2020
14047
IN MEMORIAM: Кен Хенсли, който запали сърцата с юлското слънце (ВИДЕО+СНИМКИ)

Създателят на едни от най-ярките рок хитове „July Morning” и музикант на легендарната група „Юрая Хийп” Кен Хенсли днес отлетя от този свят на 75-годишна възраст. Британската рок легенда е свързана с България, тъй като именно неговата песен е свързана с традицията поколението на така наречените “бунтари” от 80-те години, повлияни от текста на "July Morning" да посрещат слънчевия изгрев в първия ден от юли на различните места по Българското Черноморие и по този начин да изразят отношението си към комунистическото управление тогава. Тази традиция остава и до днес.

Тъжната вест  за смъртта на рок музиканта потвърди неговият брат Тревър. „Пиша това с мъка в сърцето, за да ви съобщя, че моят брат Кен Хенсли почина мирно в сряда вечерта. Красивата му съпруга Мониша беше до Кен и го успокояваше в последните му минути. Кен си отиде, но няма да бъде забравен и винаги ще е в сърцата ни“, написа Тревър в социалните мрежи. 

Певецът ще бъде кремиран на частна церемония в Испания. Семейството му моли да не бъде обезпокоявано. Той е работил по нов солов албум преди да издъхне.

Музикантът от "Юрая Хийп" у нас бе символ на свободата и многократно е изнасял концерти по родното Черноморие след демократичните промени. Той изпълняваше с китарата си знаменитата песен в ранните часове на първия юлски ден край плажовете в Бургас, Каварна или Созопол. В България той имаше много приятели и стотици хиляди почитатели.

След 2000 г. Кен Хенсли неколкократно гостува в България за съвместни проекти и концертни изпълнения с българските рок групи Сънрайз и Б.Т.Р.

"Почина Кен Хенсли. Вечна му памет! За нас той ще остане един незабравим човек, запалил с юлското слънце сърцата ни", написа във фейсбук бившият кмет на Каварна, известен юрист и рокаджия Цонко Цонев, известен като Кметъла.

Кен Хенсли изпълнява култовата песен „Джулай морнинг” на Бургаския централен плаж в ранните зори на 1 юли 2010 г.


"Беше приятел на Бургас. Гостувал е в града ни много пъти. Харесваше го много, както и цялото българско Южно Черноморие. Кен Хенсли се присъедини към големия небесен концерт, където в момента го посрещат като един от тях още куп безсмъртни имена в рок музиката, така че там няма да му е самотно и скучно. А ние в Бургас ще си спомняме с почит за него всяко лято, когато чуем на плажа да се пее „Джулай морнинг“, сбогува се с рокаджията и кметът на Бургас Димитър Николов.

Кен Хенсли е роден на 24 август 1945 г. в Лондон. На 12-годишна възраст започва обучението си с китарата. Първото му изпълнение на живо е през 1960 година във фабриката The Mentmore Pen Factory в Стивънейдж. В последвалите години свири с няколко местни групи, като с една от тях дори записват няколко песни.

Името му става световно популярно като член на рок групата Uriah Heep през 70-те години. Той е автор или съавтор на повечето от хитовите песни на групата, сред които култовата  July Morning и др. През 80-те музикантът се отдава на солова кариера.