Индивидуални импланти заменят липсващи черепни кости

Технологията е иновативна за страната ни

Новини
11:55 - 04 Юли 2019
3453
Индивидуални импланти заменят липсващи черепни кости

Индивидиуални импланти заменят счупени или липсващи кости на черепа. Те носят името 3D  РЕЕК (polyetheretherketone) и са все по-разпространени по света. Новата методика е без аналог в България. У нас ще бъде имплементирана в дейността на болница "Св. Иван Рилски" в столицата, съобщиха от лечебното заведение.

С новата технология ще могат да се оправят дефекти, получени при автомобилни катастрофи, височинни травми или тежка инфекция на черепната кост (например остиомиелит), която я "разяжда".

Досега единствената алтернатива за тези пациенти беше покриването на дефекта с  плоска титаниева мрежа, която в някои случаи може да не приляга така точно, както  индивидуалния 3D РЕЕК имплант, обясни д-р Асен Хаджиянев.

Изработката на  индивидуален 3D  РЕЕК имплант е много сложна, тъй като се извършва чрез прецизна компютърна томография. А всеки имплант е индивидуален според нуждите на пациента. така може да се работи спрямо индивидуалния дефект, убеден специалистът. 

До момента в болницата са извършени едва няколко интервенции, включващи поставянето на новите импланти.

Един от пациентите получил половин изкуствен череп, а цената на операцията била на стойност 25 000 лева.

При всички лекувани ефектът е бил изключителен – не само козметичен, но и протективен, тъй като твърдата мозъчна обвивка служи като преграда между кожата и мозъка.

За съжаление изработването на индивидуален 3D  РЕЕК имплант е скъпо и не се покрива от Националната здравноосигурителна каса. Това налага пациентите да се самофинансират или да използват допълните фондове за здравно осигуряване.

"Надяваме се в бъдеще тази методика да получи поне частично държавно финансиране, за да могат много хора с подобен проблем да се възползват от нея. Друга възможност за поевтиняване на такива продукти е те да започнат да се произвеждат и в нашата страна", надява се д-р Хаджиянев.