Индийци подкарват автобусите в Пловдив

30 души вече са одобрени, предстои да изкарат обучение и сядат зад волана

Новини
21:30 - 15 Юни 2024
6835
Индийци подкарват автобусите в Пловдив

Липсата на работна ръка е принудила ръководството на градския транспорт в Пловдив да прибегне до наемането на шофьори отвън.

Очаква се скоро 30 индийци да карат автобуси в града под тепетата, тъй като търсенето в близки страни като Молдова и Украйна не е дало резултат, съобщи БНТ.

Индийците вече са набрани, минали са през конкурс, едно от условията е да знаят английски език, обясни управителят на транспортна фирма Димитър Чолаков. От думите му се разбра, че предстои да бъдат изготвени документите им, да им бъдат издадени визи. Индийците ще получават заплащане, колкото българските им колеги, и ще им бъдат осигурени жилища, допълни той.

"Преди да започнат работа, всички ще преминат опреснителен курс на обучение, в който ще бъдат запознати с техниката, с маршрутите и с всичко, което е необходимо, за да нямат проблеми в градски условия", изтъкна Димитър Чолаков. 

Другите шофьори не се притесняват от конкуренция. Точно обратно - трудът им ще бъде облекчен, ще има възможност за повече почивки и отпуски точно преди летния сезон, посочи водач от пловдивския градски транспорт.

 Жителите на града не приемат еднозначно възможността да ги возят индийци.