Инфантино разкри: През 2025-а стартира Световно клубно първенство

Форматът ще бъде с 32 тима, заяви президентът на ФИФА

Спорт
14:02 - 16 Декември 2022
1681
Инфантино разкри: През 2025-а стартира Световно клубно първенство

Президентът на ФИФА Джани Инфантино обяви, че през 2025 г. ще стартира нов международен футболен турнир - световно първенство за клубове.

"Това ще бъде Световно клубно първенство с 32 отбора, на всеки четири години, а първото издание ще бъде през лятото на 2025 г. Това ще бъдат най-добрите отбори в света, поканени да участват”, обясни той.

Джани Инфантино подчерта и желанието си да защити играчите от натоварения цикъл: "Много важен елемент, който трябва да вземем под внимание, е здравето и благосъстоянието на играчите, следователно четири прозореца за мачове, а не два прозореца за мачове. Трябва да сме сигурни, че ще има период на почивка за играчите.

Инфантино също така потвърди, че Мароко ще бъде домакин на Световното клубно първенство през февруари 2023 г.

Президентът на ФИФА потвърди, че ФИФА все още обмисля формата на груповата фаза за разширената Световна купа с 48 отбора през 2026 г.

"Това е нещо, което все още трябва да обмислим, дали да бъде 16 групи по три или 12 групи по четири отбора", каза той.

Помолен да коментира и завършващото в неделя Световно, Инфантино каза: “От много десетилетия говорим за развитието на африканския футбол и кога ще дойде тяхното време и мисля, че тяхното време дойде. На следващото световно първенство ще има двойно повече африкански отбори и съм сигурен, че можем да очакваме още отлични представяния".

"Мароко игра изключително добре, с голямо желание и безспорно качество. Достигането до полуфинал не се прави случайно, то е резултат от дългосрочни усилия”, добави той.