Инфарктно: Сити шампион след нов исторически обрат!

Спорт
20:01 - 22 Май 2022
3787
Инфарктно: Сити шампион след нов исторически обрат!

Националът на Германия - Илкай Гюндоган, вкара два гола и вгорчи неделния следобед на друг германец - Юрген Клоп. Манчестър Сити стана отново шампион на Англия след голям обрат срещу гостуващия Астън Вила с 3:2. Ливърпул - другият претендент за титлата в Англия, също записа успех, след като изоставаше в резултата при домакинството си на Уулвърхемптън, но победата на мърсисайдци се оказа пирова.

От началните минути на срещата напълно очаквано „гражданите“ натискаха много сериозно, докато Вила се беше прибрал и добре затваряше свободните пространства.

В 9-ата минута дойде първият голов шанс. Габриел Жезус притисна Робин Олсен, но гостите се разминаха без неприятности.

Ман Сити имаше териториален превес, но не успяваше да организира сериозни нападения. В средата на първото полувреме „небесносините“ направиха бърза контраатака. Завърши я Фил Фодън, но не успя да намери очертанията на вратата.

В 31-вата минута удар на Габриел Жезус също бе неточен. Малко след това Астън Вила реализира първия си шанс в мача и шокиращо излезе напред в резултата. Люка Дин получи на левия фланг и центрира в наказателното поле. Мати Кеш скочи високо и с глава заби топката в мрежата за Едерсон.

Две минути преди почивката Оли Уоткинс получи добра възможност. Той обаче си поведе дълго топката и бразилският страж на Сити успя да се намеси решително.

В началото на втората част на терена излезе съвсем нов Манчестър Сити, много по-агресивен и много по-настоятелен, но все така недостатъчно прецизен в завършващата фаза от играта.

Започна поредица от неточни изпълнения. В 49-ата минута покрай целта стреля Де Бройне. В последвалата атака Жоао Кансело центрира остро успоредно на голлинията, но Габриел Жезус не успя да засече добре.

В 55-ата минута при изритана топка в предни позиции Оли Уоткинс се озова очи в очи с Едерсон. Вратарят успя да избие топката от краката на своя опонент. Останаха и сериозни съмнения за засада.

В 69-ата минута стана немислимото. Отново след изритана топка от аут, Астън Вила удвои преднината си и смълча „Етихад“. Оли Уоткинс отклони с глава подаването на Олсен. Фелипе Коутиньо направи магическо първо докосване, с което матира защитниците на „гражданите“ и с плътен удар в долния десен ъгъл не остави никакви шансове на Едерсон.

Попадението на Коутиньо сякаш отприщи пълния гняв на Сити, който в рамките на пет минути направи пълен обрат. Фамозният обрат стартира с гола на резервата Илкай Гюмдоган в 76-ата минута. Рахийм Стърлинг центрира отдясно, а халфът забоде с глава топката в мрежата.

Секунди по-късно равенството беше възстановено. Олександър Зинченко комбинира с Родри, който с много прецизен удар от границата на наказателното поле прати топката в мрежата на Олсен за 2:2.

„Етихад“ изригна в 81-вата минута, когато Гюндоган удвои головата си сметка в мача. Германецът получи страхотно подаване от Кевин де Бройне. Гюндоган беше изпуснат на далечната греда и с удар от непосредствена близост нямаше как да пропусне – 3:2.

Единствено победата устройваше Манчестър Сити, така че „гражданите“ да си гарантират титлата, без да се интересуват от развоя на двубоя между Ливърпул и Уулвърхемптън. Точно затова манчестърци подходиха много предпазливо и до края владееха топката, за да няма никакъв шанс четата на Стиви Джи да стигне до изравняването и да короняса Ливърпул.

Ливърпул направи всичко, което се изискваше от него, и стигна до обрат от 0:1 до 3:1 като домакин на Уулвърхемптън в двубой от последния, 38-и кръг на Висшата лига. Въпреки това, момчетата на Юрген Клоп и хилядите техни привърженици на „Анфийлд“ бяха тъжни след последния съдийски сигнал, тъй като Манчестър Сити победи Астън Вила и така запази първото си място в крайното класиране с 93 точки. В същото време мърсисайдци останаха втори с точка по-малко. Уулвс, които направиха силен мач, останаха на 10-о място с 51 точки. Точни за Ливърпул бяха Садио Мане, Мохамед Салах и Анди Робъртсън, а преди това Педро Нето даде аванс на „вълците“.

Мачът започна ужасяващо за мърсисайдци, след като още в 3-ата минута гостите поразиха вратата на Алисон. Раул Хименес бе изведен на дясното крило с дълго подаване. Мексиканецът пусна хубав пас по земя към центъра, където Педро Нето бе изпуснат от защитата на Ливърпул и прати топката в мрежата за ужас на хората по трибуните.

 
Това попадение ядоса хората на Юрген Клоп и те започнаха масирани атаки към вратата на гостите. С пропуски се отличиха Луис Диас, чийто удар в 10-ата минута бе спасен от Жозе Са, а четири минути по-късно шут на Наби Кейта бе блокиран.

В 18-ата минута Уулвс имаха шанс, но удар отдалеч на Леандър Дендонкер мина на сантиметри над напречната греда.

Така се стигна до 24-ата минута, когато Ибрахима Конате пусна топката към Тиаго, който технично с пета изведе Садио Мане зад защитата на „вълците“. Сенегалецът нахлу в наказателното поле и хладнокръвно прати топката покрай Жозе Са за 1:1.

Малко преди изтичането на 40 минути Хи-Чан Хуан получи прцизно подаване в наказателното поле и стреля, но Алисон направи страхотно спасавяне и остави тима си в играта за титлата.

Пет минути след началото на втората част Диого Жота направи разсичащ защитата пас към Садио Мане и десетката на домакините прати топката в мрежата, но бе отсъдена засада и така равенството остана.

Натискът на Ливърпул продължаваше, като паралелно с това Астън Вила водеше на Манчестър Сити.

Защитата на Уулвърхемптън обаче се справяше добре и предпазваше вратата на влезлия като резерва Джон Руди от втори гол.

В последните десетина минути феновете на „Анфийлд“, а също и играчите на Ливърпул, научиха, че Ман Сити успя да обърне Астън Вила и това като че ли леко се отрази на импулса на домакините.

В 83-ата минута Трент Александър-Арнолд направи страхотен диагонален пас към Луис Диас. Колумбиецът предоля Джони Кастро и Вили Боли, но ударът му бе блокиран и топката напусна очертанията на терена.

При корнера се създаде суматоха в наказателното поле на „вълците“, като първо топката бе избита от голлинията от Хименес. Жоел Матип обаче с глава пусна топката към Мохамед Салах и с бързо обръщане египтянинът прати топката в мрежата от 1-2 метра.

Анди Робъртсън врака трети гол за тима на Юрген Клоп в 89-ата минута, когато проби от лявото крило към центъра. Последва двойно подаване с Роберто Фирмино и хубав завършващ удар по земята.