Инфарктно, в 12 без 5: ПП-ДБ останаха без кандидат за кмет в Бургас

Димитър Найденов се регистрира като независим, Константин Бачийски се регистрира през СЕК

Новини
14:30 - 27 Септември 2023
3976
Инфарктно, в 12 без 5: ПП-ДБ останаха без кандидат за кмет в Бургас

Скандалите между ПП и ДБ в Бургас дадоха лош краен резултат - коалицията остана без кандидат за кмет в морския град. Така и не се стигна до решение за обща кандидатура или поне за издигане на отделни кандидати на двете партии за местния вот. В понеделник двете формации уж се договориха спорните Константин Бачийски и Димитър Найденов да се явят като конкуренти от ПП и ДБ. Усилия да спре скандала положи и Кирил Петков, който спешно отиде в южната морска столица.

Във вторник обаче - в инфарктните последни часове за регистрация на кандидати за кметове и общински съветници в Бургас, коалиционните патньори в управлението в крайна сметка се оказаха без кандидат.

Спряганият за човек на "Промяната" Константин Бачийски се регистрира в 17 часа в последния ден в ОИК като кандидат-кмет, само че от партията, чийто лидер е - Средна европейска класа. Бачийски подаде и документи за листата за общински съветници на СЕК - партията, станала мандатоносител на "Промяната".

Човекът на Демократична България Димитър Найденов пък бе регистриран като независим кандидат за кметската битка. Ден преди регистрацията, той увери, че е готов да се оттегли, ако о бъде издигната обща кандидатура. Той бе призовал Бачийски да направи същото. Разговорите кой да отстъпи обаче се оказаха напълно безплодни.

Нито Бачийски, нито колегите му от ДБ коментираха скандалната ситуация, която се създаде в Бургас. Резултатът е абсурден - коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ има обща листа за общински съветници, но няма общ партиен кандидат за кмет.

В крайна сметка Кирил Петков и Асен Василев ще подкрепят Константин Бачийски, издигнат за кандидат-кмет от СЕК, която стана мандатоносител на ПП на изборите през ноември 2021 г., когато все още не беше регистрирана като партия.