Инфлуенсър пробва да замести цигарите с вейпове, сега съжалява

Сега се чудя - дали току-що смених един лош навик с друг, пита се Джордан Норт

Новини
13:40 - 23 Март 2024
6545
Инфлуенсър пробва да замести цигарите с вейпове, сега съжалява

Водещият и подкастър Джордан Норт започна да употребява електронни вейпове в опит да откаже цигарите. Откри, че разчита и на двете - и не беше щастлив. Объркан от противоречиви доклади за потенциалните вреди от тютюнопушенето, той сам разглежда доказателствата за документален филм на BBC Three.

Мразя да го призная, но започнах да пуша, когато бях на 16, споделя Норт.

Толкова много пъти се опитвах да се откажа – и не успях – но открих, че преминаването към вейпове наистина ми помогна да намаля.

Но скоро стигнах до етапа, в който пушех много повече вейпове на ден, отколкото цигари.

Сега се чудя - дали току-що смених един лош навик с друг?

Броят на хората, употребяващи цигари във Великобритания, се е утроил за 10 години, изчислява благотворителната организация Action on Smoking and Health.

Здравните експерти до голяма степен са съгласни, че вейповете, или електронните цигари, са добър начин да се спре тютюнопушенето, тъй като в тях има по-малко токсини, отколкото в тютюневия дим. Потребителите обаче буквално се пристрастяват към новия начин и използват вейпове много по-често, отколкото докато са пушели стандартните цигари. 

Едно проучване на 18-24-годишни, които използват вейпове за еднократна употреба, показва, че около половината никога не са пушили цигари. Мисля, че много от тях вероятно смятат, че пушенето така е доста безобидно - точно както направих аз, споделя Норт.

Имам няколко приятели, които никога не са пушили, но сега използват вейпове и казват, че са пристрастени. Това е нещо, което започна да ме притеснява.

Какво има вътре във вейпа? Норт разказва, че е занесъл няколко вейпове за едноократна употреба на специалист, който ги е разглобил пред него. 

"Миризмата на течността беше невероятно силна. Малко се страхувах да чуя какво ще има вътре в тях, но знаех, че трябва да разбера. Д-р Чайлдс ми каза, че парата, вдишвана от вейпа, съдържа никотин, който предизвиква пристрастяване, както и малко количество други химикали, използвани за подобряване на вкуса. Електронната течност във вейпове също така включва видовете добавки, които обикновено се срещат в преработените храни като сосове и смеси за сладкиши. Изследванията пказват, че те са безопасни за ядене, но не и за вдишване, защото се предполага, че водят до увреждане на белите дробове", разказва Норт в документалния филм на BBC.

Оказва се, че вейповете съдържат десетократно повече никотин отколкото стандартните цигари. Някои от тях дори имат химикали, които не са посочени на опаковката. 

Почувствах се измамен, заключва Норт в края на филма.