Интересът към електромобилите в ЕС спихна

В най-големия пазар Германия продажбите са намалели с 30%

Новини
12:07 - 03 Юли 2024
1234
Интересът към електромобилите в ЕС спихна

Продажбите на нови електрически превозни средства в Европейския съюз през май са намалели с 12% спрямо миналата година, според данни от Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA).

В Германия, най-големият пазар на електрически автомобили в ЕС, продажбите са намалели с 30% поради края на субсидиите за закупуване на електрически автомобили през декември 2023 година.

Това води до 16% общ спад в продажбите тази година. Като цяло през май продажбите на автомобили в ЕС са намалели с 3%, а във Великобритания и страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) - с 2,6%.

Търсенето на електрически автомобили в Европа се забавя след няколко години на растеж, докато конкуренцията за производство на по-достъпни модели с ДВГ се засилва. Повечето европейски производители отново се обръщат към двигателите с вътрешно горене.

Европейската комисия въведе временни мита до 38,1% върху електрически автомобили от Китай, които ще влязат в сила през юли. Тази мярка засегна и други,

като доведе до спад от 34,2% в продажбите на Tesla в ЕС през май.

Все пак електрифицираните превозни средства, включително изцяло електрически модели, хибриди и plug-in хибриди, представляват 48.9% от всички нови регистрации на леки автомобили в ЕС през май, спрямо 46.2% година по-рано.

Делът на изцяло електрическите превозни средства обаче намалява до 12,5%, докато делът на хибридите се увеличава до 29,9%. ACEA отбелязва, че стагнацията на пазара на електрически автомобили е била очаквана.

Но от организацията очакват ръст на продажбите на електромобили през 2025-а, като се вземат предвид новите цели на ЕС за емисиите от автомобили. Дали това ще се случи, предстои да разберем.