Интересни факти за миглитe

Те не просто правят погледа ни по-изразителен, но имат и друга много важна роля

Стил
14:20 - 23 Април 2024
1495
Интересни факти за миглитe

Ако очите са прозорец към света, то миглите са пердета. Те не просто правят погледа ни по-изразителен, но имат и друга много важна роля. Основната им функция е защитна. Миглите предпазват окото от прах, мръсотия, големи количества течности и други. Спомагат и за фокусиране на изображението, като блокират част от светлинните лъчи, които биха били насложени върху ретината, замъглявайки картината.

С анатомията на миглите, любопитни факти и съвети за поддръжка ни запознава Елена Малакова, преподавател по миглопластика и създател на Malakovalashes.

  • Срещат се само при бозайниците
  • Развитието им започва между 7-та и 8-та ембрионална седмица
  • Миглите не побеляват (с изключение при някои редки заболявания)
  • Най-дълги мигли има индиецът Phuto Rav Mauli
  • Някои често използвани лекарства, като аспирин, ибупрофен и парацетамол, могат да забавят растежа на миглите
  • Преди някои операции на окото, миглите се отстраняват от средния медицински персонал чрез ножици
  • Миглите спомагат за фокусиране на изображението, като блокират част от светлинните лъчи, които биха били насложени върху ретината, замъглявайки картината. Същият ефект се получава при гледане на обект през ръба на пръста, макар и по-малко забележим поради наличието само на една тънка ивица от изображението. 

Един от първите документи, съдържащи козметични съвети, така наречения папирус на Еберс, бил намерен в египетска гробница. Това е рецепта гигант, написана през 1500 г. пр. н. е. от жреци върху папирус дълъг 20 метра. От текстовете, поместени в него става ясно, че жреците и обикновените египтяни използвали активно и усъвършенствали различни видове козметични средства – моливи за вежди, разнообразни кремове и помади и пр. И двата пола използвали боя за коса и лак за нокти.

Жените разкрасяват миглите си от 4 000 година пр.н.е. В Древен Египет са намерени ранни пособия за извиване на мигли. През 1913 година във Франция е създадена спиралата. В началото тя не е особено популярна, докато на пазара не се появява тази с марка Maybelline, направена от вазелин и въглен.
  
На Изток като еталон за красота се считат гъстите и безкрайно дълги мигли. Ето защо от детството всички арабски момичета използват масло от рукола, което активно стимулира растежа на миглите и веждите. То събужда дори и “спящите” фоликули. След месец миглите стават по-дълги, а веждите – по-гъсти.
 
Клеопатра – легендарната египетска царица е автор на първия познат сборник с козметични съвети и рецепти за разкрасяване.
 
Гърците заели от египтяните познанията им по козметика и в древна Елада култът към красотата на човешкото тяло достигнал своя апогей. Самият термин “козметика” идва от гр. глагол kosmetike, който означава “украсявам”. В Древна Гърция жените боядисвали миглите си със сажди и ги обръщали с помощта на смес от жълтък и светла смола.