Инж. Гонзо ръси мозък: В трета дивизия има български момчета, по-добри от чужденците

Футболът в България "стои на едно място и върви назад", смята Георги Иванов

Футбол
15:33 - 06 Юни 2023
4933
Инж. Гонзо ръси мозък: В трета дивизия има български момчета, по-добри от чужденците

Техническият директор на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов-Гонзо смята, че в Трета лига има български футболисти, които са по-добри от много от чужденците в елитната дивизия.

След 15-годишно прекъсване БФС организира отново турнир за търсене на таланти от Трета лига. Турнирът започва в сряда с полуфинални срещи между сборни отбори от четирите дивизии. Финалът и мачът за третото място ще са в петък.

Отборите ще бъдат съставени от играчи до 21 години, които не са подписвали никога професионални договори. Към всеки тим могат да бъдат добавени до трима футболисти до 23 години, за които обаче също важи условието никога да не са подписвали контракти в Първа или Втора лига.

"Сигурен съм, че инициативата с турнира ще бъде от полза и на футбола, и на професионалните клубове. Досега дълги години беше забравена, но е перфектна възможност да покажем момчетата до 21 години, които са излезли от школи и играят на това ниво. Този преглед е перфектна възможност не само момчетата да намерят по-добро бъдеще, но и да съберем добър аматьорски национален отбор. Убеден съм, че в Трета лига има български футболисти, които са по-добри от много чужденци в елита", коментира Иванов, цитиран от БТА.

Той отново критикува политиката на някои клубове: "Не е нормално изпадащ отбор да излиза със 7-8 чужденци. Но това е решение на президентите и на треньорите. Клубовете си решават кого да развиват. Ако не ни подават добри футболисти, ние няма как да съберем добър национален отбор."

В почивния ден на турнира Иванов ще се срещне с играчите, за да говори с тях за кариерата, бъдещето и възможностите.

През януари Иванов заяви, че чужденци не трябва да играят за националния отбор на България. След загубата на националите от Черна гора през март той критикува клубовете заради многото чужденци и даде за пример ЦСКА, като посочи, че от "11 играчи 10 са чужденци".

Президентът на Аматьорската футболна лига (АФЛ) и вицепрезидент на БФС Румен Вълков заяви, че от подобен турнир е започнала кариерата на Христо Стоичков, както и на Мартин Камбуров.