Инж. Петър Кънев: БСП си изпълни ангажиментите

Политическите опоненти да се обединят и да решат проблема с природния газ, заяви водачът на листата на левицата в Бургас

Новини
10:45 - 12 Септември 2022
2642
Инж. Петър Кънев: БСП си изпълни ангажиментите

И в четирите министерства, които в които БСП управляваше, си свърши работата. Не е случайно това, че нашите колеги сега ходят из страната и се хвалят с вдигането на пенсиите, а много добре знаят, че БСП беше в основата на социалната програма. Това каза в предизборния дебат „Новите избори“ по Би Ти Ви водачът на листата на БСП в Бургас инж. Петър Кънев.

„При моите срещи с гражданите на Бургас се налага едно мнение, че БСП в предишната управляваща коалиция стоеше най-добре – най-професионално, най-стабилно“, добави той.

„Аз бях противник на тази феодализация в разпределението на политическите управляващи партии в министерствата. Всяка една от тях си получи по някое министерство и си го управляваше както намери за добре. Изпълнихме си обаче ангажимента към избирателите за това, което БСП получи като сектори – икономика и социални въпроси основно. В областта на социалното управление на 100%. Благодаря на колегите, които подкрепиха социалната ни политика, гласувайки за бюджета!“, заяви водачът на листата на социалистите в Бургас.

След тези думи опонентът му от ГЕРБ-СДС Александър Иванов възкликна „Петър Кънев е честен“, но после добави: „Ние подкрепихме тази социална програма, защото благодарение на изпускане от „Продължаваме програмата“ им рекордната инфлация остави българските граждани с намалени доходи и покупателна способност“.

„Бюджетът е в добро състояние в момента. Съвсем нормално в последните месеци да се харчи повече и инвестиционните проекти да се изчистват. Не съм голям оптимист, че ще има преизпълнение. За свръхдефицит въобще не говорим, а какво ще стане нататък“, коментира инж. Кънев.

„Този бюджет вече е ясен. Всички, които сега плюят или му се радват, го подкрепиха. Поне за социалната част, всички бяхме „За“. Той е гарантиран до края на годината. Големият въпрос е какво ще стане след изборите. Аз съм убеден, че правителство след вота ще има, защото вярвам, че здравият разум ще надделее над здравите сили. Става много страшно, тъй като да работим с 1/12, ако има отново служебен кабинет, е абсурдно“, добави експертът, който е завършил Московския полиграфически институт, а в 44-ото Народно събрание бе председател на комисията по икономическа политика и туризъм.

След като финансистът Александър Иванов, който е завършил икономика в Бургас, каза, че бюджетът за тази година трябвало да бъде за справяне с енергийната криза, но се радвал за това, че предложението на ГЕРБ за таван от 250 лева било прието, специалистът от БСП му опонира, като припомни, че предложението на опозиционната партия бе за 200 лева таван и 80% плащане. „Нашето предложени - моето и на Драгомир Стойнев, и Румен Гечев, подкрепено от останалите, беше 250 лева и 100% плащане“, заяви Кънев.

„Инфлацията е привнесена. При условие, че цената на природния газ е хвръкнала до небесата, че при положение, че сме големи производители на електроенергия и половината отива за износ, вижте каква е цената!“, добави той.

„Един от вицепремиерите на служебното правителство започна да обяснява как те ще предлагат компенсациите за бизнеса за електричество да бъдат променени, че били много. Това, което на производителите на ток се дава в момента, е абсолютно достатъчно, защото е в рамките на 120-140 лева/мегаватчас, а получават 250. Всичко над това се изземва от бизнеса“, заяви социалистът.

„Помогнахме на бизнеса. Нека да видим какво ще правим с природния газ. Това е големият проблеми и затова трябва да се обединим“, призова той опонентите си в студиото на бТВ.

„Радвайте се, че все още има Урал - Брент и че идват едни кораби от Новорусийск и че на всеки 48 часа идва един 60 000-тонен танкер. Само след година дерогацията приключва. През Босфора ще пускат само танкери с вместимост 6 000 тона. След една година темата с Нефтохим ще ни се види много тежка“, коментира инж. Кънев.

След като Иванов припомни думите на бившия министър Даниел Лорер, който обещал пред икономическата комисия в парламента, че до средата на годината ще има постъпили средства от Плана за възстановяване и устойчивост, той възкликна „Аз не съм Лорер. Аз съм Кънев“.

На въпроса дали България е изпуснала „влака“ за еврозоната с начална дата 01.01.2023, той отговори, че все още има време до края на годината.

Опонентът му от ГЕРБ пък го пита дали смята, че с „дупката“, която управляващата коалиция оставила в бюджета за 2023-та, ще се налага да се теглят заеми или да вдигате данъци. „Не знам откъде ги намирате тези дупки. Истината е, че в момента има гласувани достатъчно лимити за теглене на нови кредити, ако се наложи. Това ще го решава бъдещият парламент“, отговори инж. Кънев.

Ако не намерим сили да направим нормално правителство с работещ парламент, всичките тези дебати са безсмислени, коментира той, след което попита Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ какво ще правят с АЕЦ Белене и другите атомните мощности и припомни, че са поели ангажимент, а не са си мръднали пръста, за да го изпълнят. В момента само от АЕЦ Козлодуй за шест месеца има 1,5 млрд. лева печалба от износ, изтъкна водачът на бургаската листа на БСП, а опонентът му отговори, че ще развивали ядрените мощности по добър, устойчив начин.

„Гласувайте с номер 28! Няма да сбъркате“, каза накрая на дебата инж. Петър Кънев.