Инж. Венцислав Станков пред Lupa.bg: Повечето пожари са причинени от човешка небрежност

Актуални новини
16:08 - 04 Август 2021
3525
Инж. Венцислав Станков пред Lupa.bg: Повечето пожари са причинени от човешка небрежност

"Към момента 9 са интензивните пожари, които Главна дирекция "Пожарна безопасност", Министерство на отбраната и служители на горските стопанства погасяват. Всички пожари са локализирани и са ограничени разпространенията им. Има обаче тлеещи огнища, които в момента се допогасяват", обяви пред Lupa.bg инж. Венцислав Станков, президент на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”.

По думите му за последното денонощие са възникнали 206 пожара. "Най-тежко беше положението в района на Карлово, село Розино, в Пернишко също. Пожарът между Мало и Големо Бучино е погасен. Добрата новина е, че всички пожари са ограничени. Имайки предвид климатичните условия, във всеки един момент може да възникнат нови пожари", обяви Станков.

"При повечето случай причина за пожарите е човешката небрежност и самонадеяност. Сега хората си почистват дворове, самонадеяни, палят сухата тревна маса и с лек полъх на вятъра, съвсем малко е нужно, за да стане голям пожар. Другата причина за възникването на огнища са произшествия от технически характер- прекъсване на далекопроводи, създават се искри и те палят пожарите. Такъв пример е пожарът в област Кюстендил", каза още експертът по пожарна безопасност.

Евакуация се наложила само в Кюстендил. Няколко семейства в покрайнините са били изведени от домовете им, с цел тяхната безопаснаст.

"Постоянно информираме населението и предупреждаваме да не се палят стърнища, да не се пали суха трева. Това е горещ апел, защото опасността от пожари и загубите от тях са големи", добави Станков.