Ирак и Сирия се чудят как да се справят с трафика на наркотици

Външните министри се срещнаха за да изготвят общ списък с мерки

Новини
17:50 - 04 Юни 2023
2044
Ирак и Сирия се чудят как да се справят с трафика на наркотици

Външните министри на Ирак и Сирия са обсъдили начини за справяне с трасграничния трафик на наркотици между двете страни по време на среща днес в Багдад, съобщи иракският първи дипломат Фуад Хюсеин, цитиран от Ройтерс.

"Днес обсъдихме сътрудничеството между Ирак и Сирия в борбата срещу трафика на наркотици. Известно е, че Ирак е коридор за трафик и за съжаление в иракското общество вече се наблюдава употреба на наркотици", каза Хюсеин по време на съвместна пресконференция със сирийския си колега Фейсал Мекдад, който снощи пристигна в Багдад на двудневна визита.

Хюсеин каза, че хуманитарната криза със сирийските бежанци в Ирак, които по думите му наброяват близо 250 000, също е станала тема на разговорите.

Сирийският президент Башар Асад получи миналия месец топъл прием на срещата на върха на Арабската лига, след като арабските държави се споразумяха да възстановят пълноправното членство на Сирия в организацията, което в продължение на 12 години беше замразено заради репресиите на правителството на Асад срещу противниците му, прераснали в гражданска война.

Приемайки обратно правителството на Асад в организацията обаче, арабските страни поискаха от него да предприеме конкретни мерки срещу процъфтяващата търговия с наркотици в Сирия, откъдето дрогата се разпространява в целия регион, посочва Ройтерс.