Ирак ще бори замърсяването с 5 милиона новозасадени дървета

Властите вече подписват договори за генериране на слънчева енергия, за да покрият една трета от енергийните нужди на страната до 2030 г.

Новини
20:01 - 12 Март 2023
1896
Ирак ще бори замърсяването с 5 милиона новозасадени дървета

Премиерът на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани постави началото на инициатива за засаждане на 5 милиона дървета и палми в цялата страна в опит да се облекчат някои от въздействията на изменението на климата, съобщава Bloomberg, цитирана от Investor.

Ирак страда от години на суша, като над 7 милиона души са засегнати от този процес, губейки доходите си, свързани със селското стопанство и риболова, посочват от офиса на Ал-Судани. Разкъсваната от войни страна, която може да се похвали с големи петролни залежи, се сблъсква с по-високи температури, продължителна суша, увеличаване на прашните бури и намалена наполовина посевна площ – като всичко това е причинено от изменението на климата.

 „Стартирахме проекта за развитие на растителността, насочен към борба с опустиняването чрез сключване на важни договори със специализирани международни компании, особено в районите, където се появяват прашни бури на местно ниво“, изтъква Ал-Судани.

Той призова съюзниците на Ирак, както и ООН, да подкрепят усилията на страната за справяне с изменението на климата и добави, че монополът върху контрола на водата от съседните страни увеличава уязвимостта на Ирак към недостиг на вода. Страната ще призове да се проведе скоро регионална климатична конференция в Багдад, добавя Ал-Судани.

Ирак напредва с реализирането на проекти за подпомагане на околната среда, като подписва договори за генериране на слънчева енергия, за да покрие една трета от енергийните нужди на страната до 2030 г. Правителството наскоро се ангажира да намали въглеродните емисии в опит да ограничи въздействието от изменението на климата.