Иран екзекутира четирима протестиращи, сред тях е и шампион по карате

Новини
17:17 - 18 Януари 2023
2228
Иран екзекутира четирима протестиращи, сред тях е и шампион по карате

Четирима млади мъже бяха екзекутирани в Иран заради общонационалните протести, които избухнаха в страната преди четири месеца. Сред тях е и шампион по карате. Други 18 души са осъдени на смърт. Организации за защита на правата на човека твърдят, че това се е случило след крайно несправедливи фиктивни съдебни процеси.

Мохамед Мехди Карами, 22-годишен шампион по карате, е бил обесен на 7 януари, само 65 дни след ареста му. Източници на BBC Persian твърдят, че той е имал по-малко от 15 минути, за да се защити в съда.

Съобщава се, че Карами е арестуван във връзка с убийството на член на паравоенните сили Басидж по време на протестите в град Карадж, западно от Техеран, извършено на 3 ноември. По-късно му е повдигнато обвинение в углавно престъпление за корупция и на 30 ноември е изправен пред съда в Карадж, заедно с още 16 души, включително три деца, също обвинени в участие в убийство.

По закон обвиняемите имат право на адвокат, но в деликатни случаи като този или при дела за шпионаж не им е позволено сами да избират кой да ги защитава, това правомощие остава в ръцете на съдебната власт.

Журналистите и членовете на семейството на подсъдимия също нямат право да присъстват по време на процеса, тоест не е ясно какво се случва зад затворени врати, а публикуваните кадри са силно редактирани.

В един такъв видеозапис Карами изглежда видимо притеснен, докато "признава", че е ударил с камък по главата член на Басидж. Назначеният от съда негов адвокат не оспорва това, а вместо това моли съдията за прошка. След това бившият шампион по карате казва, че е бил "измамен" и сяда.

Обикновено членовете на семействата на обвиняемите са подложени на натиск от страна на властите да запазят мълчание.

Но бащата на Мохамед, Машаалах Карами даде интервю за вестник Etemaad. Той каза, че синът му се е обадил в деня, в който е бил осъден на смърт.

"Татко, казаха ни присъдата. Моята е смърт. Не казвай нищо на мама", спомня си бащата, който твърди, че синът му е невинен.

С показни дела властите в страната целят да сплашат протестиращите, които се обявяват срещу режима. Недоволството избухна след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от моралната полиция за това, че не носела „правилно” хиджаба си. По данни на базираната в Норвегия неправителствена организация Iran Human Rights най-малко 481 души са били убити от силите за сигурност.