Иран мъсти на Израел със 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя

Синхронизирано имаше нападения на подкрепяни от Иран бойци от Ливан и Йемен

Новини
08:24 - 14 Април 2024
2819
Иран мъсти на Израел със 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя

Рано тази сутрин Израел свали част от ограниченията, въведени вчера вечерта заради нападението от страна на Иран. Израелските военни не дават подробности публично, но израелски издания пишат, че ограниченията за масови събития и събирания остават, отменени са и всички образователни мероприятия и училищни екскурзии.

Аз призовавам всички страни да проявят максимална сдържаност и да избягват всякакви действия, които могат да доведат до мащабна военна конфронтация на няколко фронта на Близкия изток.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази своята дълбока тревога от напълно реалната опасност разрушителната ескалация да обхване целия регион. Гутериш повтаря думите си: "Аз неведнъж съм подчертавал - нито регионът, нито светът могат да си позволят още една война.

Какво се случи:

Малко след 23 ч. вчера, 13 април, Иран изстреля по Израел десетки дронове.

Израел въведе ограничения и издаде заповед всички граждани да се приберат в бомбоубежищата и сигурните стаи на жилищата си.

Оказа се, че дроновете са не десетки, а стотици и са изпратени на три вълни. Голанските възвишения и пустинята Негев са основни цели на атаката.

Синхронизирано имаше нападения на подкрепяни от Иран бойци от Ливан и Йемен.

Ирак и Йордания затвориха въздушните си пространства. Йордания се включи в свалянето на ракетите.

По данни на израелската отбрана 99% от въздушните цели са прехванати и свалени преди да достигнат до целите си. Десетки от дроновете и ракетите са били свалени извън пределите на израелската територии. Има нанесени щети, които са леки, върху една израелска военна база. Едно 10-годишно момиче е получило наранявания от шрапнел в южната част на Израел в региона Арад.

Вестник "Ню Йорк Таймс" цитира двама израелски служители, според които Иран е изстрелял общо 185 безпилотни самолета, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя.

Три часа след началото на атаката постоянното представителство на Иран към ООН обяви, че военната операция на страната срещу Израел "може да се счита за приключила".