Иран не пусна семейството на Махса Амини да пътува Франция

Роднините на загиналата в ареста кюрдка трябваше да пътуват, за да им връщат наградата "Сахаров"

Новини
14:05 - 09 Декември 2023
5990
Иран не пусна семейството на Махса Амини да пътува Франция

Семейството на иранската кюрдка Махса Амини, починала след арест миналата година заради неспазване на правилата за носене на хиджаб в Иран, няма да може да пътува до Франция, където идната седмица трябваше да присъства на наградна церемония, предаде Франс прес.

Церемонията е за връчване на наградата "Сахаров" и ще се състои в Европейския парламент в Страсбург. Наградата присъдена на Махса Амини посмъртно. На събитието трябваше да присъстват родителите и брата на младата жена. Но иранските власти са им забранили да напускат иранската територия, заяви техният адвокат пред Франс прес.

Родните на Махса са имали необходимата виза за пътуване, но не са успели вчера в полунощ  да се качат на самолета, с който да напуснат Иран, казва адвокатката Ширин Ардакани. Паспортите им са били конфискувани, допълва тя. Вместо тях на церемонията ще присъства друг техен адвокат - Салех Никбахт, който вече е в Париж.

Наградата "Сахаров" се връчва в областта на човешките права и беше присъдена миналия октомври на Махса Амини и на протестното движение, което нейната ненавременна смърт породи в цял Иран. То е известно с името "Жени, живот, свобода". Протестите бяха потушени от властите, при което според ирански правозащитници са загинали стотици демонстранти. Хиляди хора бяха арестувани.

На 23 ноември ЕП осъди атаките в Иран срещу жените, в това число и "бруталните убийства" като това на Махса Амини. Текстът, който е необвързващ, беше приет с 516 "за", 4 "против" и  27 "въздържали се". Той осъжда твърдо продължаващото влошаване на ситуацията с човешките права в Иран и бруталните убийства, извършени от иранските власти, по-специално това на лауреатката на наградата "Сахаров" Махса Амини.

Евродепутатите призоваха и за незабавното освобождаване на  всички жертви на произволните арести и на правозащитници, по-специално на иранската правозащитничка Наргес Мохамади, която през октомври бе обявена за лауреат на Нобеловата награда за мир за 2023 г.