Иран обвинява Израел за убийството на седем висши военни

Нетаняху заяви, че ще забрани "Ал Джазира"

Новини
08:42 - 02 Април 2024
1532
Иран обвинява Израел за убийството на седем висши военни

Иран обвини Израел в убийството на двама ирански генерали и петима офицери в Сирия. Техеран твърди, че висшите военни са загинали при израелски въздушен удар по консулството на Иран в Дамаск.

Израел, който рядко признава, че нанася подобни удари, заяви, че няма коментар за последната атака в Сирия. Техеран се закани, че ще бъде отмъстено "със същия мащаб и жестокост".

Нападението изглежда е знак за ескалация на израелската агресия срещу ирански военни служители и техните съюзници в Сирия. Тенденцията се засили особено след атаките на 7 октомври срещу Израел от групировката "Хамас", която получава пари и оръжия от Иран.

Малко след като израелският Кнесет снощи одобри закон за враждебните медии, израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да предприеме "незабавни действия" за спиране на излъчването на катарската телевизия "Ал Джазира" в Израел.

"Терористичният канал "Ал Джазира" повече няма да излъчва в Израел. Възнамерявам да предприема незабавни действия в съответствие с новия закон, за да спра дейността на телевизията (в Израел)", заяви Нетаняху, цитиран от своята канцелария.

"Ал Джазира" отхвърли обвиненията, че е навредила на сигурността на Израел и ги нарече "опасна и нелепа лъжа", съобщи Ройтерс.

Телевизията, която остро критикува военната операция на Израел в Газа, откъдето денонощно предава репортажи, и преди е обвинявала Израел, че системно атакува нейните офиси и служители.

Министърът на комуникациите на Израел Шломо Кархи обвини "Ал Джазира", че насърчава враждебни действия срещу Израел.
"Невъзможно е да се толерира медия, с пълномощия от правителствената пресслужба и с офиси в Израел, която действа отвътре срещу нас, със сигурност не може по време на война", заяви той.

Ходът, който израелското правителство предприе, за да направи възможно закриването на местните офиси на чуждестранни медийни групи, предизвика загриженост от страна на основния съюзник на Израел САЩ, които заявиха, че е от решаващо значение да се запази свободата на пресата в страната.

"Ако това е вярно, подобен ход е обезпокоителен", заяви на брифинг пред репортери прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.