Иран показа мускули на САЩ

Техеран разкритикува президента Джо Байдън за това, че изрази подкрепа за протестите за смъртта на Маса Амини

Новини
11:26 - 16 Октомври 2022
3003
Иран показа мускули на САЩ

Техеран разкритикува президента на САЩ Джо Байдън за това, че изрази подкрепа за протестите в Иран, които започнаха във връзка със смъртта на млада жена, предаде Ройтерс, като се позова на иранската новинарска агенция ИСНА.

Коментирайки антиправителствените протести в Иран, повод за които стана смъртта на Махса Амини на 16 септември, Байдън заяви вчера, че е изненадан от смелостта на хората, които излизат на улиците в Иран.

"Вчера Байдън се намеси в държавните работи на Иран, като изрази подкрепа за безредиците...През изминалите дни американското правителство отчаяно се опитва под различни предлози да провокира вълнения в Иран", каза Насер Канани, говорител на иранското външно министерство.

Протестите във връзка със смъртта на Амини са едно от най-сериозните предизвикателства, с които се е сблъсквала Ислямската република от революцията през 1979 г. насетне. Демонстрации има навсякъде в Иран, а някои хора дори скандират, че върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, трябва да умре, отбелязва Ройтерс.