Иран снабдява Русия с мощни балистични ракети

Доставките са започнали през януари

Новини
19:31 - 21 Февруари 2024
2829
Иран снабдява Русия с мощни балистични ракети

Иран снабдява Русия с голям брой мощни балистични ракети "земя-земя", казаха шест източника пред Ройтерс. Агенцията отбелязва, че по този начин Техеран задълбочава военното сътрудничество между двете санкционирани от САЩ държави.

Предоставените от Иран около 400 ракети включват много от типа "Фатех-110" - балистични оръжия с малък обсег, като "Золфагар", твърдят три ирански източника. Тази ракета, която може да бъде транспортирана от мобилна установка, е способна да поразява цели на разстояние между 300 до 700 км, твърдят експерти.

Иранското министерство на отбраната и Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) - елитните сили, които контролират иранската програма за балистични ракети, отказаха коментар. Руското министерство на отбраната също засега не е отговорило на запитванията за коментар.

Доставките са започнали в началото на януари, след като беше сключена сделка на срещи в края на миналата година между ирански и руски служители от сферата на отбраната и сигурността, които се проведоха в Техеран и Москва, заяви един от иранските източници.

Ирански военен представител, който, както и останалите източници, поиска да остане анонимен, поради чувствителността на информацията, заяви, че е имало поне четири доставки и че през следващите седмици ще има още. Той отказа да даде повече подробности.

Друг високопоставен ирански служител заяви, че някои от ракетите са били изпратени до Русия с кораб през Каспийско море, а други са били транспортирани със самолет.

"Ще има още пратки", каза вторият ирански служител и добави: "Няма причина да ги крием. Разрешено ни е да изнасяме оръжия за всяка страна, която желае."