Иран увеличава запасите си от обогатен уран

Производството остава в рамките на договореното през 2015 г.

Новини
18:00 - 31 Май 2019
2629
Иран увеличава запасите си от обогатен уран

Иранските запаси от тежка вода и обогатен уран, се увеличават, но не надхвърлят лимитите, постановени от ядреното споразумение от 2015 г.

Това съобщи Международната агенция за атомна енергия в първия си тримесечен доклад, откакто Техеран обяви на 8 май, че повече няма да изпълнява тези ограничения, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Запасът на Иран от тежка вода леко се е увеличил до 125,2 тона при максимално допустими 130 тона, а този на обогатен уран UF6 се е увеличил до 174,1 килограма при допустими 300. Това са констатации на инспектори от МААЕ, които не са установили нарушения на споразумението от страна на Ислямската република.

На 8 май Иран обяви, че в знак на протест срещу едностранното американско оттегляне от пакта и връщането на санкциите, засегнали тежко икономиката му, престава да спазва тези ограничения. Но това не значи оттегляне от сключеното през 2015 г. споразумение и Иран продължава да спазва другите си задължения, включително да бъде подлаган на стриктен контрол от страна на МААЕ.