Иран за оръжията на Израел - детски играчки са

Това не беше удар, не планираме отговор, заяви Хосейн Амирабдолахян

Новини
14:08 - 20 Април 2024
2115
Иран за оръжията на Израел - детски играчки са

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои зад последната атака срещу страната му и описа използваните оръжия като по-скоро детски играчки, съобщава Ен Би Си.

"Това, което се случи, не беше удар", подчерта външният министър Хосейн Амирабдолахян. "Това бяха по-скоро играчки, с които си играят нашите деца - не дронове".

Той заяви, че Иран не планира отговор, освен ако Израел не предприеме значителна атака.

"Докато няма нов авантюризъм от страна на Израел срещу нашите интереси, тогава няма да имаме нова реакция", увери министърът.

Той обаче предупреди, че ако Израел наистина нападне Иран, отговорът ще бъде бърз и жесток.

"Ако Израел предприеме решителни действия срещу моята страна и това бъде доказано, нашият отговор ще бъде незабавен и силен и ще ги накара да съжаляват", заплаши Амирабдолахян.

Най-сериозният елемент от реакцията на Израел се състои в това, че Тел Авив демонстрира, че може да удари Иран от Иран. Но това, както стана дума, също не е новост.

Напрежението между Израел и Иран ескалира на 1 април, когато Тел Авив порази иранското консулство в сирийската столица Дамаск, убивайки двама генерали и петима офицери от Иранската революционна гвардия.

Техеран отвърна 12 дни по-късно, като предприе безпрецедентна пряка военна атака срещу Израел с над 300 ракети и дронове. Нападението обаче не причини значителни щети. Почти всички ракети и дронове бяха прехванати от израелските, американските и други съюзнически сили.

Амирабдолахян поясни, че нападението е имало за цел да бъде "предупреждение". "Можехме да ударим Хайфа и Тел Авив. Можехме да се прицелим и във всички икономически пристанища на Израел. Но нашите червени линии бяха цивилните. Целта ни беше само военна", обясни той.

Въпреки че от десетилетия Иран води война в сянка с Израел - Техеран въоръжава и обучава прокси сили, враждебни на Израел, в Ливан, Сирия, Йемен и палестинския анклав Газа - това бе първият път, в който Техеран организира открита атака военна атака срещу Израел.

През следващите дни САЩ призоваха Израел да прояви сдържаност и да не извършва ответна атака, която може да предизвика пълномащабна война между двамата дългогодишни противници.

Израел обаче отмъсти в четвъртък вечерта, като удари военно летище близо до град Исфахан в Централен Иран. По данни на иранските държавни медии ядрените съоръжения в района не са повредени и не се съобщава за жертви.