Иранци в изгнание в Берлин бяха нападнати от протестиращи

Нападението беше предшествано от седмици на жестоко потушаване на национални протести в Иран, провокирани от смъртта на младата Махса Амини през септември

Новини
12:18 - 13 Ноември 2022
2140
Иранци в изгнание в Берлин бяха нападнати от протестиращи

Няколко иранци, които живеят в изгнание в Берлин, бяха нападнати в лагер на протестиращи, които се застъпват за правата на жените и за демокрация в родната им страна, съобщи днес полицията, цитирана от ДПА.

Снощи 26-годишен мъж е унищожил транспаранти и заплашил активистите с нож, каза полицията и посочи, че няма пострадали.

Нападението беше предшествано от седмици на жестоко потушаване на национални протести в Иран, провокирани от смъртта на младата Махса Амини през септември. 22-годишната жена от кюрдски произход почина, след като беше задържана от нравствената полиция за неспазване на правилата за облекло в Иран.

Полицията в Берлин съобщи рано тази сутрин, че нападателят е арестуван и срещу него е започнало наказателно производство.

Службата за защита на държавата – органът, който се занимава с терористични атаки, също е сезиран, тъй като нападението може да е било политически мотивирано.

По време на нападението, около 23 ч. снощи, деветима активисти са били на мястото на протеста, според организацията „Феминиста Берлин“. Тази група издигна протестния лагер преди няколко седмици пред федералната централа на Зелената партия, която е част от управляващата във ФРГ тройна коалиция.

Заедно с нападателя имало още трима души – две жени и мъж, казаха активистите.

Полицейски патрул, който се оказал на място по време на нападението, е предотвратил по-сериозно развитие на събитията, каза един от организаторите.