Иранските власти призоваха за твърд отпор срещу протестиращите

Масовите антиправителствени демонстрации започнаха през септември след смъртта на Маса Амини, задържана от нравствената полиция за неподходящо облекло

Новини
20:01 - 06 Ноември 2022
2877
Иранските власти призоваха за твърд отпор срещу протестиращите

Твърдолинейни ирански депутати призоваха съдебната система да предприеме решителни мерки срещу участниците в безредици, докато Ислямската република се бори да потисне най-голямата проява на недоволство от години насам, съобщи Ройтерс.

Масови антиправителствени демонстрации започнаха през септември, след смъртта на младата иранска кюрдка Махса Амини, която беше задържана от нравствената полиция за предполагаемо нарушаване на строгия дрескод, наложен на жените в ислямската република.

"Молим съдебната система да се справи решително с извършителите на тези престъпления и с всички онези, които са помагали в престъпленията и са провокирали бунтове" се казва в изявление на 227 депутати от 290-местния, твърдолинеен ирански парламент, съобщават държавните медии.

Активистката новинарска агенция HRANA съобщи, че към вчерашна дата убитите протестиращи са били 318, включително 49 непълнолетни. Загинали са и тридесет и осем членове на силите за сигурност, според същия източник.

Държавните медии съобщиха миналия месец, че са били убити над 46 служители на силите за сигурност, включително полицията. Засега правителствени служители не са предоставили оценка за общия брой на смъртните случаи.

Иранските лидери обещаха строги действия срещу протестиращите, които те определят като размирници, обвинявайки врагове, включително САЩ, в подклаждане на безредиците.

Протести се проведоха днес в много градове, включително столицата Техеран, според информация на правозащитни групи и видеоклипове в социалните медии.

В кюрдския град Мариван правозащитната група Hengaw заяви, че силите за сигурност са открили огън по хората, събрали се след погребението на друга жена, Насрин Гадери, за да протестират срещу нейната смърт. Гадери е изпаднала в кома и е починала в събота, след като получила тежки удари по главата от силите за сигурност по време на демонстрация в Техеран.

Прокурор, цитиран от държавните медии, каза, че Гадери е имала сърдечни проблеми и е починала от "отравяне", без други подробности. Няма официален коментар по съобщението за стрелба по събралите се.