Ириней Константинов отпразнува 70-годишния си юбилей с "Развратникът" 

Актьорът игра на сцената по адамово облекло, а после вдигна наздравица със стотици приятели и почитатели

Култура
20:09 - 24 Март 2019
6107
Ириней Константинов отпразнува 70-годишния си юбилей с "Развратникът" 

Директорът на Театър „София” Ириней Константинов посрещна на сцената 70-годишния си юбилей в ролята на френския философ Дени Дидро, а след това във фоайето вдигна наздравица със стотици приятели, колеги и почитатели, дошли да го поздравят. Именитият актьор прие предизвикателството да играе навръх рождения си ден на 22 март в премиерния си спектакъл „Развратникът”, при това в самото начало на постановката той остава за кратко само по адамово облекло.

Юбилярят обра овациите на публиката и накрая на представлението получи огромни кошници с цветя от президента Румен Радев, от Столична община, от своите колеги театрални директори – Калин Сърменов, Бина Халамапиева, Мирослав Пашов, Владимир Люцканов, Анна Монова, от ректора на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев. Икона и много подаръци от екипа на Театър „София” получи още рожденикът.

Много представители на арт елита също уважиха със стилни подаръци Ириней Константинов като Цветана Манева и Явор Милушев, Бойка Велкова и Теодосий Спасов, режисьорите проф. Пламен Марков, Николай Поляков, Бойко Илиев, художникът Георги Липовански, писателите Иля Велчев, Владимир Зарев, Мирела Иванова, историкът и бивш министър на културата Петър Стоянович, сценаристът и тв водещ Димитър Стоянович.

Най-големият дар за директора на Театър „София” обаче дойде отвъд Ламанша – специално за юбилея на обичания си дядо от чужбина пристигна 10-годишната му внучка Вивиан, която изтича на сцената и подари голям букет с червени рози на актьора. Той изобщо не очакваше такава приятна изненада и се разплака от щастие. С треперещ от вълнение глас Ириней Константинов разказа, че сутринта детенцето му се обадило по телефона отвъд Ламанша да го поздрави и той не предполагал, че няколко часа по-късно ще дойде в София заедно с майка си и негова дъщеря.


Малко преди да бъде изненадан на сцената от внучката си директорът на Театър „София се обърна към публиката с думите: „Човек празнува рожден ден с най-близките си хора. Приемете ме като ваш близък, така както аз ви посрещам тази вечер. След което сподели, че от трите чувства вярата, надеждата и любовта е разбрал, че най-важното е любовта. Актьорът добави, че се чувства безкрайно щастлив да празнува заобиколен с любов в любимия си театър. След това поиска позволение да се преоблече и покани присъстващите: „Да изтрием заедно праха от сцената с няколко глътки хубаво вино“.

Накрая Ириней Константинов благодари на целия екип на „Развратникът” – на режисьора Стоян Радев, на сценографа Никола Тороманов, на автора на музиката Виктор Стоянов и на прекрасните актьори Лилия Маравиля, Петя Силянова, Симона Халачева, София Маринкова и Стефан Кондров, с които в продължение на 2 месеца репетирал в най-големите студове през зимата.

„Развратникът” в Театър „София”

Провокативната пиеса на Ерик-Еманюел Шмит, под режисурата на Стоян Радев, всъщност проследява един ден от живота на Дени Дидро  (1713-1784). През този ден френският просветител трябва да напише енциклопедична рубрика, посветена на морала. Това всъщност се оказва трудна задача, дори за философ от ранга на Дидро, който е основател и редактор на „Енциклопедия или Тълковен речник на науките, изкуствата и занаятите”. Французинът развивал своята безбожна за времето си философия, за да оправдае личния си развратен начин на живот. Макар че е женен и има голяма дъщеря, Дидро няма никакви прегради да люби всяка жена, която му харесва или пък която сама му се предлага.

Драматургът Ерик-Еманюел Шмит е добре запознат с живота и творчеството на Дидро, тъй като е защитил докторска степен по философия за дисертацията си „Дидро и метафизиката“. Така авторът на пиесата превръща философския дебат за любовта, секса и за отношенията между мъжа и жената в забавна интелектуална игра.

А всичко започва, когато философът е съблазнен от представящата се за художничка сексапилна героиня на Лилия Маравиля. А тя без да среща особени трудности убеждава застаряващия просветител да й позира, както майка го е родила. Въпросът е обаче дали го прави, защото наистина го обича и желае, или чрез любовната игра иска да се възползва от него, да притъпи разума му и да го окраде.

„Развратникът” задава куп въпроси, актуални и днес. Какво означава моралът? Има ли свобода на избора? Знаят ли мъжете какво изпитва една жена, когато прави любов? Коя глава води акъла на мъжете – горната или долната?

Дени Дидро не крие „нарастващия израз на душевна твърдост”, когато общува с красиви дами. Разкрепостеният философ открито признава, че отдавна е извадил целомъдрието от списъка с добродетели. „Съвършенството и аз отдавна спим в различни спални”, казва искрено философът и заключва: „Моралът е шантаж, но липсата на морал също е шантаж”.