Ирландски еврокомисар дава оставка заради Covid -вечеря

Фил Хоган бил на събитие на голф общество, заради което бяха наказани депутати

Новини
17:07 - 23 Август 2020
2731
Ирландски еврокомисар дава оставка заради Covid-вечеря

Премиерът на Ирландия и вицепремиерът поискаха европейския комисар по търговията Фил Хоган, от Ирландия , да обмисли оставката си заради присъствието си на събитие, което се разследва за нарушаване на правилата за борба с COVID-19, пише порталът EURAKTIV.

Ирландски министър подаде оставка и редица други депутати бяха наказани в петък (21 август), след като са били сред повече от 80 гости на вечеря в хотел, организирана от голф обществото на парламента, във вечерта след значително затягане на ограниченията заради COVID-19.

Организаторите на събитието не са спазили мерките за борба с коронавируса, по-специално по отношение на разрешения брой гости и продължителността на вечерта, съобщи в неделя базираният в Брюксел портал EURACTIV.

В същото време самият еврокомисар в своя „Туитър“ призна грешката и се извини. "Искам да се извиня напълно и безусловно, че присъствах на вечерята Oireachtas в сряда вечер. Искам да се извиня по-специално на прекрасните медицински специалисти, които продължават да рискуват живота си в борбата срещу коронавируса, и на всички, които са загубили близки по време на тази пандемия “, пише той в неделя.

Според него той признава, че „този въпрос е много по-сериозен от спазването на правила и разпоредби и спазването на закона и процедурите“. "Всички ние трябва да проявим солидарност в опитите да изкореним тази обща чума. По този начин аз предлагам своите пълни и дълбоки извинения в този труден момент за всички хора, когато целият свят се бори с коронавируса", каза той. "Вчера разговарях с премиера и вицепремиера и изслушаха внимателно техните възгледи, които уважавам. През последните дни докладвах на председателя на Европейската комисия по всички тези въпроси. "

Според съобщения в медиите ирландските власти смятат, че еврокомисарят е закъснял с извинението. Кариерата на Хоган в Европейската комисия е застрашена не само защото той е бил на вечеря, на която броят на гостите надхвърля разрешените 50 души и е продължилa след 23:00 часа. Най-сериозната грешка на еврокомисаря е, че е нарушил 14-дневната карантина, която трябваше да се спазва при влизане в Ирландия от Белгия.