Ищар и Горан Брегович се събират в Благоевград

Култура
11:44 - 26 Май 2022
1074
Ищар и Горан Брегович се събират в Благоевград

Благоевград ще посрещне лятото с първото издание на South West Festival, на което големият босненски изпълнител Горан Брегович и неговият легендарен „Оркестър за сватби и погребения“ ще забавляват феновете на балканска музика в парк „Македония“ на 26 юни, съобщават организаторите на събитието.

Горан Брегович е най-разпознаваемото лице на световната музикална сцена от Балканите. Той има сръбски и хърватски корени, а негов роден град е Сараево. Интересът на Брега към музиката се появява едва след като във втори клас бива изключен от курса по цигулка в музикалната школа. Негови приятели го учат да свири на китара, като с преместването си в различни гимназии, се присъединява към училищните групи. На 16-годишна възраст започва да се издържа сам, като свири в механи, продава вестници и работи като строител. С навършването на пълнолетие талантливият Горан достига своя професионален разцвет с участието си в рок групата на Желко Бебек. Брега основава своя собствена група „Bijelo dugme“, която просъществува цели 15 години. Амбициозният музикант композира и музика за филми с изключителен успех, което открива пред него нови хоризонти като работата с култови изпълнители, какъвто е Иги Поп.

Музиката на Брегович има южнославянско и циганско звучене, което му печели почитатели от цял свят. Брега заема специално място в сърцата на почитателите си в България с неговия „Оркестър за сватби и погребения", в който откриваме гласовете на две български народни певици.

На 26 юни изпълненията на Горан Брегович и неговият Оркестър за сватби и погребения подобаващо ще закрият на South West Festiva с балкански ритми и много танци. Преди това публиката ще се наслади на трип хоп звученето на Mind Trips с завладяващия глас на Алекс Раева, фолклорните мелодии с модерни елементи на „Оратница“ и традиционния рок, смесен с български фолклор на “Балканджи“.

Старт на South West Festival (25 юни) ще дадат групата „Керана и Космонавтите“, соловите изпълнители от родната поп сцена Любо Киров и Мария Илиева, както и световноизвестната израелска певица Ищар.