Искрен Арабаджиев: Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета

У нас има издадени 600 000 ТЕЛК - решения и сериозни съмнения за злоупотреба, заяви депутатът от ПП-ДБ

Новини
10:01 - 18 Юни 2023
2450
Искрен Арабаджиев: Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета

"Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета. Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов също дължи обяснение за проточваните с години дела и внезапното активизиране на прокуратурата след заявката за предсрочното освобождаване на Иван Гешев", заяви в предаването "Денят започва" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Искрен Арабаджиев.

"Отговорът, който дължи прокуратурата и Сарафов, също е, защото той беше плътно зад Гешев години наред - защо тези дела не са разследваха и нямаше развитие по тях преди години, а сега се отключиха за няколко седмици", посочи той.

ПП-ДБ поиска оставката на Сарафов веднага след като беше избран за изпълняващ функциите главен прокурор. Според Арабаджиев този състав на ВСС не е легитимен за тази задача, а начинът, по който е избран Сарафов е притеснителен.

"Този ВСС, който избра Гешев, години наред не намираше основание да го свали и сега като по команда сваля Гешев, той според нас е нелегитимен. Първо, нас ни притеснява органът, който взе решението ден след като излезе указа на президента - прокурорската колегия, а не пленума, защото има индикации, че това решение трябва да се вземе от пленума на ВСС. Второ - бързината на процедурата, която се случи, критериите, по които беше избран и самата личност.

Този ход с промяната на Гешев и слагането на Сарафов, за мен Гешев е само пешка на шахматната фигура, която беше свалена. Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета. Това не повишава доверието в прокуратурата. Беше необходимо да се направи бавна обществена дискусия и във ВСС за това кои са лицата, които могат да дадат промяна в работата на прокуратурата", заяви Арабаджиев.

"Продължаваме промяната" все още няма категорично становище по въпроса трябва ли да се премахне фигурата на главния прокурор в съдебната система като цяло.
Очакват комисията по конституционни въпроси да провери дали за подобна стъпка не е необходимо свикването на Велико народно събрание. Готови са да подкрепят и драстично орязване на правомощията на главния прокурор като ролята му се запази единствено по методическото ръководство на прокуратурата.

"Орязване на правомощията на главен прокурор също е вариант. Както в съдебната система няма главен съдия, не е резонно да има и главен прокурор. Трябва да се провери дали за премахването на фигурата на главния прокурор е нужно ВНС, но правомощията му трябва да бъдат силно орязани и да дадем свобода на всеки един прокурор да има независимостта да провежда наказателно производство", посочи Арабаджиев.

Съвсем скоро Министерство на финансите ще публикува за обществено обсъждане проект на Бюджет 2023 с 3% дефицит каза още Искрен Арабаджиев. Работи се и по управленската програма на кабинета.

Подготвя се сериозна реформа при издаването на решения за ТЕЛК.

"У нас има издадени 600 000 ТЕЛК - решения и сериозни съмнения за злоупотреба. Замислили сме реформа в ТЕЛК-овете, така че парите да отиват при действително нуждаещите се, а не при тези, които са си изкарали документ", заяви той.