Искрен Арабаджиев: Ще ограничим опциите за разсиновяване

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС със съвместен законопроект за промени в Семейния кодекс

Новини
13:26 - 28 Юни 2023
1409
Искрен Арабаджиев: Ще ограничим опциите за разсиновяване

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС внесохме съвместен законопроект за промени в Семейния кодекс, който въвежда няколко дълго чакани промени. Съдебната практика показа несъвършенства и по отношение на тайната на осиновяване и произхода на  лицата, и по отношение на процедурата по осиновяване. Това обясни в парламентарните кулоари Искрен Арабаджиев от ПП.

Той обясни, че в проекта има три основни елемента. Предвижда се въвеждането на национална електронна система на осиновяване, която ще обедини данните на цяла България, така че да може лицата, които искат да могат намерят най-подходящото дете за осиновяване. Двойно намалява броят на децата, които са осиновени, подчерта той. Същият мотив посочи по-рано и Деница Сачева от ГЕРБ, която е сред съвносителите. 

Осиновените ще имат право на достъп, за да могат да проверят кой е биологичният им родител, какъв е здравният им статус, имат ли наследени здравни заболявания и т.н.

Третата мярка е намалим възможностите лица, които осиновят деца да се откажат от тях. Оставяме разсиновяването да бъде възможно, но силно стесняваме кога това може да се направи", добави Арабаджиев.