Искрен Митев: Пълним хазната след доноси за данъчни нарушения

Новини
08:54 - 31 Май 2022
4959
Искрен Митев: Пълним хазната след доноси за данъчни нарушения

"Продължаваме промяната и ДПС нямат място в едно европейско семейство. Ако се сформира ново европейско семейство и ние сме чат от партиите, които участват в него, Продължаваме промяната ще има своята дума" - заяви Искрен Митев - депутат от ПП.

Той обясни, че подготвяният закон, според който ще се получават бонуси, ако издадеш данъчен нарушител, е с цел да има повече приходи в държавата като с това се ангажират фирмите и гражданите.

“Една от хипотезите е осигуряване на анонимност на подаващия сигнал. От друга страна, не искаме да има фалшиви сигнали”, добави депутатът.

Митев разясни механизма на мярката: “Ако се установи, че сте укрили данъци, 10% от тях, след като влязат в хазната, ще бъдат дадени на човека, който е подал сигнала”.

По думите му този инструмент цели да покачи събираемостта. Очаква се да постъпят стотици милиони в държавната хазна в следствие на тази стъпка.

Ще има финансова санкция за лице, което подава фалшиви сигнали.

По темата за българската версия на закона “Магнитски” коментира: “Има ли хора в България, които се притесняват, че ще бъдат вкарани в такъв списък? Аз вярвам, че законопроектът ще бъде направен така, че да изключва субективни оценки. Крайно време е да българското законодателство да може да прилага списъци на чужди държави и да има свои”.

Митев каза, че не вярва, че някой от ПП е използвал заплаха към политически опоненти (ДПС - бел. ред.). Темата стана популярна след оплакване на ДПС, че премиерът ги е заплашил с думите: “Ще ви оправя аз вас”.