Испания добавя още 2 седмици извънредно положение

Премиерът Педро Санчес искаше да удължи мерките с още месец

Новини
17:52 - 20 Май 2020
2624
Испания добавя още 2 седмици извънредно положение

Испанският премиер Педро Санчес призова партиите към единство, за да може извънредното положение да бъде удължено с две седмици въпреки все по-силната опозиция в парламента и протестите срещу правителството, предаде Франс прес.

"Испанците спряха вируса заедно. Никой няма право да саботира това, което постигнахме през тези дълги седмици на изолация", подчерта пред депутатите премиерът социалист. Очаква се парламентът да гласува днес удължаване на извънредното положение с две седмици. Ако бъде одобрен, новият срок би продължил до 6 юни, предава БТА.

Извънредните мерки позволиха ограничаване на свободата на придвижване и на 14 март в Испания беше въведен един от най-стриктните ограничителни режими в света, с цел противодействие срещу коронавируса. Правителството смята необходимо извънредното положение да бъде удължавано до пълната отмяна на ограничителните мерки, което се извършва на етапи. Очаква се последният от тях да изтече в края на следващия месец. За момента не се отменят ограниченията в Мадрид и Барселона.

Но от миналата седмица седмица насам по улиците на Мадрид се провеждат протести със стотици участници. Подобни прояви имаше и в други градове като Сарагоса, Севиля и Кордоба. Протестиращите, подкрепяни от десните и крайнодесни сили, искат оставката на правителството. Те го обвиняват за ограничаване на свободите и некомпетентност при справянето със здравната криза.

"Вие не сте в състояние да защитите испанците, освен чрез брутална изолация", заяви лидерът на Народната партия Пабло Касадо. Сантяго Абаскал, лидер на крайнодясната "Вокс" предупреди, че бунтът на хората не може да бъде спрян.

От своя страна Санчес определи като благоразумна постепенната отмяна на ограничителните мерки в страната, където пандемията причини близо 28 000 смъртни случая. "Все още всеки ден има стотици заразени, които трябва да откриваме, лекуваме и изолираме", предупреди той.

Премиерът искаше да удължи мерките с месец, но бе принуден да намали този срок, за да спечели необходимата му подкрепа на центристката партия Сиудаданос.