Испания не признава нито Мадуро, нито Гонзалес за победители

Опозиционният кандидат бе обявен за първенец с мнозинство от 177 депутати

Новини
19:15 - 11 Септември 2024
758
Испания не признава нито Мадуро, нито Гонзалес за победители

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че правителството му няма да вземе предвид символичното парламентарно гласуване, с което се признава венецуелският опозиционен кандидат Едмундо Гонзалес за победител в оспорваните президентски избори във Венецуела, цитира думите му Ройтерс.

Гонзалес, който намери убежище в Испания от неделя, бе обявен за победител от мнозинство от 177 депутати в долната камара на испанския парламент, след като на 28 юли изборната комисия във Венецуела присъди победата на настоящия президент Николас Мадуро.

Опозицията във Венецуела публикува свои резултати, твърдейки, че 75-годишният Гонзалес е спечелил убедително. Въпреки това, националната изборна комисия обяви Мадуро за победител, а международната критика беше отхвърлена като "десен заговор". САЩ, Аржентина и Перу вече са признали Гонзалес за избран президент.

По време на посещението си в Китай, Санчес подчерта, че позицията на Испания остава непроменена - Мадрид настоява за публикуване на всички изборни резултати с участието на европейски медиатор и не признава нито Мадуро, нито Гонзалес за победители.

"Ние искаме публикуването на данните и не сме признали победата на Николас Мадуро. Работим за единството на Европейския съюз, което ще ни позволи да имаме възможност за медиация до края на годината," каза Санчес.

След гласуването в сряда, депутати изразиха подкрепа за венецуелските опозиционни лидери, които присъстваха в галерията на парламента.

Венецуелският опозиционен лидер Антонио Ледезма, който живее в Испания, заяви пред Ройтерс, че бягството на Гонзалес ще засили каузата на опозицията, като му позволи да води борбата за свободата на Венецуела от чужбина.