Испания подкрепя членство на РСМ в ЕС

Споровете със съседните страни спъват преговорите за присъединяване ѝ към общността

Новини
14:15 - 15 Април 2023
1785
Испания подкрепя членство на РСМ в ЕС

Испания подкрепя кандидатурата на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС, каза испанският външен министър Хосе Мануел Албарес Буено в Скопие, цитиран от агенция МИА. 

Искам да предам подновения интерес на Испания и нашата подкрепа в процеса ви за присъединяване към ЕС, който ще бъде изключително застъпен от юли тази година, заяви вчера Хосе Мануел Албарес Буено на съвместната пресконференция с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи.

Испания ще поеме ротационното председателство на ЕС от Швеция през юли.

Хосе Мануел Албарес Буено каза още, че страната му подкрепя евроатлантическата перспектива на Западните Балкани, както и политиката на ЕС за постепенна интеграция на региона.

В четвъртък той се срещна в Белград със сръбския президент Александър Вучич.

Република Северна Македония и съседната й Албания са страни кандидатки за членство в евросъюза от 2005 г. и стартираха процеса на преговори за членство в ЕС миналата година.

Споровете със съседните страни спъват преговорите за присъединяване на Северна Македония. Спорът с Гърция за използването на името Македония и древното наследство на региона продължи десетилетия. Последният спор между Република Северна Македония и  България е съсредоточен върху историята, езика и културата. България заяви, че ще оттегли възраженията срещу началото на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС в замяна на съгласието на Скопие да включи българите в конституцията си, отбелязва агенция Асошиейтед прес.

Конституционните поправки изискват мнозинство от две трети, или 80 гласа в 120-местния парламент. Управляващата коалиция, водена от лявоцентристката СДСМ, е подкрепена само от 64 депутати. Консервативната опозиция публично се противопостави на промяната в конституцията.

Буяр Османи изтъкна вчера, че "европейската идея е горивото за напредъка на региона, но също и спойката за различните наративи“, информира МИА.

По думите му въпросът за конституционните изменения, свързани с европейския процес, е  “съществен и уникален шанс” Република Северна Македония “да навлезе в  последната фаза преди членството в ЕС”.

Не съм сигурен, че ако пропуснем този шанс, няма да направим същите конституционни промени, но повторно след 10-15 години, след като още половин милион души напуснат страната и надеждата за европейска перспектива ще бъде загубена с всички последствията от това, каза Османи в отговор на журналистически въпрос след пресконференцията с испанския си колега Хосе Мануел Албарес Буено.