Испания води разследване заради повредени пещерни рисунки

Снимки в социалните мрежи задействали органите на реда

Новини
19:35 - 11 Август 2024
921
Испания води разследване заради повредени пещерни рисунки

В Испания се води разследване за нанесени щети в пещера в Андалусия, съобщи "Фигаро". Предполагаемият извършител е открит благодарение на локацията си във Фейсбук. 

Мъжът, който е на 39 години, е разследван за почистването на пещерни рисунки от неолита с вода с цел да ги направи по-ясни. Не е ясно дали действията му са продиктувани от почит към първобитното изкуство или от желание да публикува красиви снимки в социалните мрежи. 

Разследването е започнало през май, след като във Фейсбук са публикувани снимки на очевидно мокри пещерни рисунки. Снимките включват местоположението - скалист район в провинция Хаен, един от 69-те обекта в региона, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1998 г. Твърди се, че извършителят е действал безразсъдно няколко пъти, причинявайки щети на няколко рисунки. 

Според всекидневника "Ел Паис" пещерните рисунки в този регион са правени предимно върху варовик, съдържащ соли, разтворими във вода. При нанасяне на вода солите се разтварят, а след изпарение на водата солите се утаяват на повърхността. Така се създава бледа кора, която може да засегне пигмента, причинявайки непоправими щети на пещерната рисунка.