Истерия: Париж блокиран заради мащабна изложба за Леонардо да Винчи

500 години след смъртта на гения, в "Лувъра" показват 11 от 20-те му картини и още 151 експоната

Нещо за четене
23:18 - 24 Октомври 2019
7540
Истерия: Париж блокиран заради мащабна изложба за Леонардо да Винчи

Докато в София протестират "за" и "против" избора на Иван Гешев за главен прокурор, Париж е арена на други, далеч по-възвишени страсти. Столицата на Франция се оказа блокирана през целия ден в четвъртък заради истерията по мащабната изложба на Леонардо да Винчи. Десетки хиляди се стекоха да видят още в първия ден след откриването й невероятната експозиция, а касите на Лувъра отчетоха най-високата посещаемост, откакто музей №1 в света е открит. Билетите за експозицията са на стандартната за Лувъра цена от 15 евро.

500 години след смъртта на Леонардо да Винчи най-голямата изложба, която някога е била посветена на творчеството му бе открита днес. Тя ще продължи до 24 февруари 2020 г. и е едно от най-амбициозните проучвания на работата на гения на Ренесанса.

За да бъде ограничен броят на посетителите, които ще пристигнат от цял свят, изключителната изложба може да бъде посетена само с предварителна резервация. Досега са били направени около 260 000 резервации на билети, предаде БТА. Въпреки това хиляди хора се стекоха към музея, макар и без да са закупили предварително билети, което доведе до колосални задръствания в центъра на Париж.

"Прекрасната Ферониера" - една от най-известните картини на Леонардо, е включена в изложбата в Лувъра

Изложбата включва рекордните 162 експоната. Епични картини, рисунки, ръкописи, скулптури, предмети на изкуството са събрани в експозицията, представяща художника-учен. Сред тях са 11 от общо около 20 картини, които са сътворени от Леонардо Да Винчи (за 5 от тях има спорове дали са рисувани от него). Всяка от въпросните 11 картини, изложени в Лувъра, е обградена от подготвителни рисунки и недовършени творби, които обясняват как е била създадена.

Изложбата включва 22 творби от собствената колекция на Лувъра, както и картини и рисунки, предоставени от най-престижните европейски и американски арт институции - от Кралската колекция, от Британския музей, от лондонската Национална галерия, от ватиканската Пинакотека, от музея "Метрополитън", от Френския институт, от Галерия дел Академия във Венеция, от Ермитажа в Санкт Петербург.

Събирането на мащабната експозиция се оказа труден процес и бе съпътствано с дълги полемики и спорове, най-вече между Италия и Франция, отдавнашни съпернички в областта на културата. Прочутата скица "Витрувиански човек" за малко да не бъде включена в изложбата, след като Асоциацията "Италия ностра" за опазване на културното наследство оспори преди време пред съда заемането на известната рисунка с довода, че е твърде крехка, за да бъде преместена от венецианската Галерия на Академията, както и че подобно ценно произведение не би трябвало да бъде изнасяно от Италия. Административният съд във Венеция обаче отхвърли иска, като го квалифицира като "недостатъчно обоснован". Това съдебно решение позволи заемането на леонардовите творби на парижкия музей, броени дни преди откриването на изложбата.

"Свети Йероним", Леонардо да Винчи

Министър Дарио Фраческини подписа през септември споразумение за заемането на 7творби на Леонардо на Франция - освен "Витрувианския човек", четири етюда и копия на картините "Леда" и "Битката при Ангиари". Различни италиански музеи се съгласиха да предоставят на Франция временно 13 други произведения на Леонардо.

Франция от своя страна догодина ще заеме на Италия творби на Рафаело за изложба в музея "Скудерие дел Куиринале" за 500-годишнината от смъртта на художника.

Скицата "Витрувиански човек" обикновено се съхранява на тъмно в контролирана среда извън изложбените зали. Произведението, в което Леонардо изследва човешките пропорции, преди това беше изложено, от април до юли, в Галерията на Академията.

Лувърът се надява за в бъдеще да покаже и изследва и най-скъпо продадената картина в света Salvator Mundi ("Спасителят на света"), която също се преписва на Леонардо да Винчи. Шедьовърът беше продаден на търг през 2017 г. за рекордните 450 милиона долара и бе изложен във филиала на "Лувъра" в Алу Даби. През юни обаче световните агенции гръмнаха, че творбата тихомълком е била свалена от стената и вече се намира на яхтата на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Това се случва малко след публикуването на куп съмнения на учени, че платното е фалшификат. Най-вероятно, за да се избегнат съмнения, картината просто е била оттеглена от музея. 

"Портрет на музикант" - до скоро единственият известен портрет на мъжка фигура на Леонардо да Винчи, който идва в Париж от колекциите на Библиотека "Амброзиана" в Милано 

Мащабната изложба в Лувъра включва впечатляващи рисунки, документи и скици на Да Винчи, както и творби на други ренесансови художници. Експонатите показват изминатия от Да Винчи маршрут между Флоренция, Милано, Мантуа, Венеция, Рим и Франция.

"Да Винчи е нарисувал малко картини - заяви един от двамата куратори на изложбата Венсан Делиовен. - Редица негови платна са недовършени. Хората обаче са били очаровани още тогава и приживе се е превърнал в легенда."

Най-известната картина на Да Винчи - Джокондата, не е включена в изложбата. "Мона Лиза" може да се види на обичайното си място в крилото "Денон" в Държавната зала на Лувъра, със същия билет от изложбата. Експозицията протича под патронажа на френския президент Еманюел Макрон, който лично я откри.