Истерия в Русия заради "гейски" сладолед

Председателката на съюза на жените Екатерина Лахова се оплака на президента от сладоледа "Дъга"

Новини
16:40 - 04 Юли 2020
6200
Истерия в Русия заради "гейски" сладолед

Председателката на Съюза на жените в Русия Екатерина Лахова се оплака на президента Владимир Путин от косвеното влияние върху децата на сладоледа "Дъга" и разноцветните рекламни билбордове, пропагандиращи нетрадиционни ценности.

Путин коментира и веещия се на посолството на САЩ в Москва флаг в цветовете на дъгата, символ на ЛГБТ обществото

Държавният глава се срещна вчера с членовете на работната група по подготовка на промените в конституцията на Русия, а преди срещата бе публикуван указ за влизане в сила на поправки в законодателството, които са били одобрени от повечето руснаци, според РИА Новости, цитирана от в. "Сега". 

"Ето, вие казвате за пропагандата... Да, пропаганда у нас не трябва да има, но сега рекламни билбордове, например, показват дъги - красиви цветове, с красиви думи. Или пък рекламират сладолед, който се казва "Дъга". Ето как те косвено принуждават нашите деца да привикнат към този... флаг, който се вее, в това число, и на това посолство (на САЩ). Затова много ни се иска всички тези ценности, които се опитахме да заложим в нашата конституция да бъдат под контрол", заяви Лахова. 

А Путин й отговори, че контролът върху пропагандата на нетрадиционни за Русия ценности трябва да се изгражда нерепресивно.

Депутатът Алексей Пушков пък обърна внимание на Путин на поставеното на зданието на посолството на САЩ в Москва знаме в цветовете на дъгата.

"Те (американците) показаха нещо за това кой работи там. Но не е страшно. Ние говорихме за това много пъти и имаме ясна позиция", добави Путин.

И е наблегнал на това, че в Русия няма и няма да има ограничения на религиозните, националните права и правата на сексуалните малцинства, а законът за забрана на пропагандирането на хомосексуализма сред непълнолетните е приет, за да се избегне натискът върху децата, а човек сам да може да определи съдбата си, когато порасне.

Впрочем, и други посолства, като това на Великобритания, в края на юни провесиха знаме с цветовете на дъгата.

Защитниците на правата на малцинствата в Русия отбелязват, че приетият закон за забрана на пропагандирането на хомосексуализма сред подрастващите се използва за недопускане на провеждането на гей паради и задържане на активисти за правата на хората от ЛГБТ обществото.

По време на кампанията за промяна на конституцията Путин заяви, че няма да позволи традиционната представа за майка и баща да бъде подкопана от това, което той нарече „родител номер 1“ и „родител номер 2“.